Központ
2020. október 27. kedd, Szabina

Közvélemény-kutatás: kényelmes többséggel nyerhet az USL

Központ december 4, 2012 Belföld

Közvélemény-kutatás: kényelmes többséggel nyerhet az USL

A kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) kényelmes, de nem alkotmánymódosító többséggel, a szavazatok 57 százalékával nyerheti meg a december 9-i romániai parlamenti választásokat – derült ki a CURS közvélemény-kutató intézet hétfőn közzétett felméréséből.

 

Ez a szavazatarány azt valószínűsíti, hogy az USL nem szerzi meg a parlamenti helyek kétharmadát, ami lehetővé tenné számára, hogy más politikai alakulatok támogatása nélkül módosítsa az alkotmányt.

Az ellenzéki jobbközép Igaz Románia Szövetségre (ARD) a megkérdezettek 17 százaléka adná voksát, a harmadik helyre pedig a populista Dan Diaconescu Néppártot (PPDD) várják a voksok 15 százalékával.
A CURS felmérése szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a szavazatok öt százalékára, míg az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a voksok egy százalékára számíthat.

A bukaresti parlamentbe az a párt juthat be, amely megszerzi az országos szinten leadott voksok legalább öt százalékát. A választási törvényben egy alternatív küszöb is szerepel, amely szerint az öt százalék alatt teljesítő pártok is parlamenti mandátumhoz juthatnak, ha jelöltjeik legalább három szenátori és legalább hat képviselői választókerületben az élen végeznek.

A közvélemény-kutatás során a kérdezőbiztosok csaknem ötezer romániai felnőtt állampolgárt kerestek fel a lakásán november 27. és december 2. között. A felmérés eredményeinek hibahatára plusz-mínusz 1,4 százalék.

forrás: MTI

Ennyien olvasták: 461

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.