Belföld

Közvélemény-kutatás: Románia lakossága elutasítja a régiósítást

Közvélemény-kutatás: Románia lakossága elutasítja a régiósítást

A GeoPOL által készített tanulmány kimutatta, hogy Románia állampolgárai nem tekintenek optimistán a regionalizációra. A többség úgy gondolja, hogy ez a folyamat az első lépés Románia föderalizálása felé, továbbá növekedni fog a bürokrácia és emelkednek kiadások.

 

A közvélemény-kutatás végkövetkeztetése: a regionalizációs program nem a helyi összefogást váltotta ki, hanem egy versenyszellem alakult ki a régiók felépítése és a fővárosok kijelölése körül.

A 2013 február 18-25 között készített GeoPOL felmérés szerint a román állampolgárok 64 százaléka hallott az ország közigazgatási átszervezésének tervéről, 34,2 százalék nem hallott a erről. A válaszadók azon csoportjának 67,4 százaléka, akik hallottak a régiósításról ellenzi a megyék felszámolását, miközben 24,2 százalék egyetért azzal, illetve 8,4 százalék nem tudott dönteni vagy nem válaszolt.
A román állampolgárok többsége szerint (53 %) a regionalizáció miatt nagyon erős helyi politikai vezetők fognak színre lépni. 25,1 százalékuk nem értett egyet ezzel, 21,9 százalék nem adott választ.

Az ország állampolgárainak 43,9 százaléka úgy véli, hogy az ország újrafelosztása növelni fogja a bürokráciát és a közkiadásokat. Csupán 20 százalék gondolja úgy, hogy ez a közkiadások és a bürokrácia csökkenéséhez vezet. A többi válaszadó szerint nem fog változást hozni az átszervezés.

A romániaiak 79,7 százaléka nem ért egyet az olyan régió létrehozásával, amelyet többségében magyar lakosságú megyékből hoznának létre, csak 14,4 százalék van emellett a variáns mellett, miközben 5,9 százalék semleges választ adott, vagy nem válaszolt.

62,7 százalék szeretné, ha a közigazgatási régiók vezetőit a lakosság választaná meg, 11,3 százalék szerint a helyi hatóságok képviselői kéne megválasszák azokat, illetve 8,3 százalék szerint a kormány kéne kinevezze a régió-vezetőket. A ragionalizálásban leginkább érdekelt pártok (jelen felmérés szerint): PSD (27,6%), RMDSZ (23,3%), PDL (9,4%) és PNL (6,3%).

A felmérést 2013 február 18-25 között készítette a GeoPOL, 1090 személy megkérdezésével. A maximális hibahatár ą 3%, megbízhatósági fok 95 százalék.

forrás: realitatea.net

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.