Központ
2020. augusztus 11. kedd, Zsuzsanna, Tiborc

Közvitára bocsátották az előkészítő osztályba iratkozás módszertanát

Központ március 18, 2013 Belföld

Közvitára bocsátották az előkészítő osztályba iratkozás módszertanát

Az előkészítő osztályok az elemi oktatás részei maradnak, és mind az iskolákban, mind az óvodákban meg lehet szervezni ezeket – áll az oktatási minisztérium által szombaton közvitára bocsátott módszertani tervezetben

 


A 2013-2014-es tanévre a beiratkozások április 2-án kezdődnének, két szakaszban: április 2-22. között, hétfőtől péntekig 8 és 20 óra között, szombatonként 8-13 óra között, illetve május 8-17. között. Utóbbi beiratkozási szakaszban csak azok a gyerekek vehetnének részt, akiket a korábbiban nem írattak be oktatási intézménybe. 

A tervezet szerint azok a gyerekek írathatók be az előkészítő osztályokba, akik 2013 augusztus 31-éig betöltik a hat évet; a szülők kérésére ugyanakkor a szeptember 1-december 31. közötti időszakban a jelzett kort elérő gyerekek is beírathatók, ha pszichoszomatikus fejlődésüket megfelelőnek találják. 

Akik augusztus 31-ig betöltik a hét évet, beírathatók az első osztályba, akkor is, ha korábban nem jártak előkészítőbe. Szintén a szülők kérésére a szeptember 1-december 31. közötti időszakban a hetedik életévüket betöltő gyerekek is beírathatók, ha pszichoszomatikus fejlődésüket megfelelőnek találják – áll a tervezetben. 

>> A közvitára bocsátott dokumentumok itt érhetők el >>

A gyereket a lakóhelyéhez közeli iskolába vagy a helyek függvényében másik oktatási intézménybe is beírathatja a szülő. Utóbbi esetben előnyben vannak a fogyatékkal élő, árva vagy félárva, gyermekvédelmi intézetben nevelkedett gyerekek vagy azok, akinek nagyobb testvére már abban az iskolában tanul. 

A beiratkozáshoz szükséges dokumentumok: formanyomtatvány (az iskolákban igényelhető és a helyszínen kitölthető, vagy online az edu.ro weboldalon április 2. után – utóbbi esetben is a szülő személyesen kell igazolja a kérés eredetiségét a helyszínen); a szülő vagy gyám személyazonossági iratának fénymásolata; illetve esetenként a kiegészítő igazolások, pl. a gyermek pszichoszomatikus fejlettségéről. 

A javaslat értelmében a szülők négy forrásból tájékozódhatnak a beiratkozásokról, egy zöldszámon (0800819xyz – az xyz helyére a megyei hívószám helyettesítendő be). Március 25-étől a minisztérium és a tanfelügyelőségek honlapján is nyilvánosságra hozzák a beiratkozás részleteit, emellett minden iskolában kötelezően nyílt napot kell szervezni március 30-április 7. közötti dátumon, amikor a szülők és gyerekek megtekinthetik az intézményt és beszélgethetnek az oktatókkal. A javaslat értelmében az óvodákban is tájékoztató gyűléseket kell szervezni azoknak a szülőknek, akiknek gyereke a jövő tanévtől az elemi oktatásban részt akar venni. 

A tervezettel kapcsolatban március 24-éig várja a szaktárca az észrevételeket, egy online kitölthető kérdőív itt érhető el.

Forrás: mediafax, transindex.ro

 

Ennyien olvasták: 365

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.