Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

Korlátozzák a spanyolok a román munkavállalást

Központ január 7, 2013 Belföld

Korlátozzák a spanyolok a román munkavállalást

További egy évig korlátozhatja Spanyolország a román állampolgárok munkavállalását. Az Európai Bizottság jóváhagyta az ezzel kapcsolatos spanyol kérést, miután Madrid úgy ítélte meg, továbbra is jelentős zavarok figyelhetők meg a spanyol munkaerőpiacon. Eközben a kabinet közölte, 2012 végére csökkent a drámaian magas spanyol munkanélküliség, igaz, elsősorban szezonális hatások miatt.

 

Elfogadta az Európai Bizottság a spanyol kormány érvelését, és jóváhagyta, hogy Madrid további egy évig, 2013. december 31-ig korlátozza a román állampolgárok munkavállalását. Brüsszel az év végén döntött a néhány nappal korábban érkezett spanyol kérelemről, miután megalapozottnak látta a spanyol kabinet félelmeit a munkaerőpiac további alakulásáról.

Eszerint Spanyolországnak a két éve ideiglenesen engedélyezett 2012. december 31. helyett ez év végéig joga van külön engedély megszerzéséhez kötni a román állampolgárok munkavállalását és spanyolországi letelepedését. Az Európai Bizottság a kérelem jóváhagyásakor azzal érvelt, hogy valóban súlyos zavarok figyelhetők meg a spanyol munkaerőpiacon, a román állampolgárok kiugróan magas, és növekvő száma pedig tovább veszélyeztetheti a spanyol állampolgárok munkavállalási lehetőségeit.

A foglalkoztatáspolitikai EU-biztos elmondta, a gazdasági válság radikális hatással volt a spanyol munkaerőpiacra, elsősorban ezért engedélyezte Brüsszel az ideiglenes korlátozás megszüntetését. Andor László ugyanakkor hozzátette, a 2011 közepén visszaállított engedélykötelezettség óta továbbromlott a helyzet, és „szentül hiszem, hogy a munkaerő szabad mozgásának korlátozása nem válasz a magas munkanélküliségre”.

A Bizottság közölte, hogy továbbra is folyamatosan figyelni fogja a spanyol munkaerőpiaci helyzetet, és „ha a spanyol helyzet lehetővé teszi, bármikor módosíthatjuk, vagy visszavonhatjuk a döntésünket”.

Az európai uniós tagállamoknak lehetőségük van arra, hogy egy új EU-tagország állampolgárai előtt 2+3+2 évre zárva tartsák a munkaerőpiacukat. A régi tagállamok a kétéves első szakasz, valamint a hároméves második szakasz végén abban az esetben tarthatják fent a korlátozást a következő ciklus(ok)ra, ha előre bizonyítják, hogy komoly munkaerőpiaci egyensúlytalanságot okozna az intézkedések eltörlése. A hét év után kötelezően meg kell nyitni a kapukat az új tagállam munkavállalói előtt.

Románia 2007. január 1-jei uniós csatlakozása után Spanyolország az első kétéves ciklus után, 2009. január 1-jétől döntött úgy, hogy feloldja a korlátozást a román munkavállalók előtt. A román EU-csatlakozási szerződésben foglalt biztonsági záradékra hivatkozva viszont Madrid 2011 augusztusában bejelentette, 2011. szeptember elsejétől visszaállítja a korlátozást az elmúlt években megnövekvő számú román munkavállalók miatt. Bár a spanyol bejelentés akkor jogi bonyodalmakat is felvetett, a Bizottság végül engedélyezte a korlátozást 2012. december 31-ig, ezt a határidőt tolta ki Brüsszel az év végi döntésével 2013. december 31-ig.

A spanyol munkanélküliség évek óta központi témája az uniós foglalkoztatási politikai terveknek. A 27 tagország közül a déli országban a legnagyobb az állástalanok aránya, a munkaképes korúak 26,4 százaléka nem dolgozott 2012 októberében (EU-átlag 10,7%), a fiatalok körében pedig még szembetűnőbb a probléma: a 18-25 év közötti korosztály 50,8 százaléka nem dolgozik (EU-átlag 23,4%).

Mindezt az Európai Bizottság közölte, a Financial Times viszont a pénteki számában éppen arról ír, hogy tavaly év végén csökkenő pályára állt a spanyol munkanélküliség. Novemberről decemberre 60 ezerrel csökkent az állástalanok száma. Az adatokból kiderült, a csökkenő trend csak szezonális hatású, a foglalkoztatás bővülése ugyanis csak a decemberben erős szolgáltatói szektorokban volt megfigyelhető. A lapnak nyilatkozó elemzők arra számítanak, hogy idén is 25% fölött marad a spanyol munkanélküliek száma.

forrás: kolozsvaros.ro, bruxinfo.eu, erdely.ma

 

Ennyien olvasták: 342

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.