Központ
2020. május 30. szombat, Janka, Zsanett

Korrupcióért halálbüntetést kapott a miniszter

Központ július 8, 2013 Belföld

Korrupcióért halálbüntetést kapott a miniszter

A büntetést két évre felfüggesztették, ami a kínai joggyakorlatban általában az életfogytig tartó szabadságvesztéssel egyenértékű.

 

Liu Cse-csün politikai jogait élete végéig megvonták, személyi vagyonát elkobozták, és – az ítélet szerint halmazati büntetésként – hivatali hatalmával való visszaélés miatt 10 év börtönt is kiszabtak rá.

A bíróság megállapította, hogy Liu 1986 és 2011 között helyi vasúti vezetőként, majd tárcavezetőként visszaélt a beosztásával, és 11 embert előléptetéshez, illetve építési és szállítási megbízásokhoz juttatott. Mindezekért cserébe 64,6 millió jüan (mintegy 2,3 milliárd forint) csúszópénz fogadott el.

Miniszterként szabályellenesen egy családot vállalati részvények megszerzéséhez segített. A vállalkozókat hatalmas nyereséghez juttatta, miközben a közvagyonban hatalmas kár keletkezett.

Liu bírósági tárgyalását csaknem egy hónapja tartották, körülbelül ötven ember jelenlétében, s ügyvédje “több ok miatt” viszonylag enyhe büntetésre számított.

A kínai média akkori beszámolói szerint az 59 éves Liu a három és fél órás tárgyalást végigállta, majd tíz percen át beszélt, helyenként könnybe lábadt szemekkel. Elismerte bűnösségét és köszönetet mondott a pártnak, amiért tanította, s bocsánatot kért, amiért nem tudott helytállni a posztján.

Liu 2003-ban került a vasútügyi minisztérium élére. 2011 elején először a pártbizottsági titkárságból, majd miniszteri posztjáról is eltávolították, ügyében “súlyos fegyelmi vétség” miatt vizsgálatot indítottak. A kommunista pártból történő kizárását tavaly, a párt 18. kongresszusát megelőző központi bizottsági ülésen hagyták jóvá. Hivatalosan áprilisban helyezték vád alá.

Az utóbbi években több súlyos vasúti szerencsétlenségből is arra lehetett következtetni, hogy a beruházások minőségével nincs minden rendben, s ezt az utólagos vizsgálatok igazolták. Más korrupciós botrányok is történtek a közlekedési tárcánál. Liu testvére, Liu Cse-hsziang, Vuhan város vasúti irodájának volt a helyettes igazgatója, 2006-ban korrupciós ügyek miatt szintén felfüggesztett halálbüntetést kapott.

Forrás: mti

Ennyien olvasták: 375

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.