Központ
2018. június 24. vasárnap, Iván

Külön tartotta a tanévnyitót a MOGYE román és magyar tagozata

Központ szeptember 30, 2013 Belföld

Külön tartotta a tanévnyitót a MOGYE román és magyar tagozata

Külön tartotta a tanévkezdő ünnepséget hétfő délelőtt a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozata. 

 

Míg a román tagozat ünnepi beszédei a kultúrpalota dísztermében hangzottak el, a magyar tagozat az egyetem dísztermében tartotta meg a ceremóniát. Szilágyi Tibor, az intézmény magyar rektorhelyettese az MTI-nek elmondta, figyelemfelkeltőnek szánták az eseményt. 

“Az egyetem vezetőivel és a kormány képviselőivel folytatott tárgyalásokon nem sikerült elérnünk, hogy a magyar tagozat alapvető oktatási kérdéseiben mi magunk dönthessünk, márpedig ezt a törvény garantálja számunkra” – magyarázta Szilágyi Tibor. 

A rektorhelyettes szerint ugyan történtek előrelépések az elmúlt egy évben, a magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzés továbbra is ki van szolgáltatva az intézményben többséget alkotó román tagozat akaratának. 

“Reméljük, e jelzéssel nyilvánvalóvá válik, hogy megrekedt az a folyamat, ami a tavaly szeptemberben kötött hétpontos egyezséggel elindult. Nagyon lassan haladunk előre, és a valós szerkezeti változások nem történtek meg” – ecsetelte a magyar tagozat elégedetlenségét a rektorhelyettes. 

Szilágyi Tibor hozzátette, a minisztériumban folytatott csütörtöki megbeszéléseik során a szaktárca vezetői ígérték, hogy hamarosan Marosvásárhelyre látogatnak, de az egyetemi autonómiára hivatkozva ők is azt mondták, hogy az intézmény szintjén kell megoldani a gondokat.

Forrás: mti

 

Ennyien olvasták: 196

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.