Központ
2018. október 21. vasárnap, Orsolya

Lengyel donor mentette meg a székely fiú életét

Központ augusztus 1, 2013 Belföld

Országosan egyedülálló csontvelő-átültetés Marosvásárhelyen

Lengyel donor mentette meg
a székely fiú életét

Ma, csütörtökön hajtották végre azt az országos premiernek számító csontvelő-átültetést, amelyben dr. Benedek István és öttagú csapata külföldi donor segítségével mentette meg egy székelyföldi 19 éves fiú életét.

 

„Egyedülálló beavatkozást hajtottunk végre, hisz a donor egy 25 éves, B-s vércsoportú lengyelországi fiú volt, aki a csontvelő-elégtelenséggel diagnosztizált, 0-s vércsoportú csíkszeredai betegnek ajánlott fel csontvelőt. Különböző vércsoportú személyek közötti transzplantáció igen rizikós, ám a beavatkozás sikeres volt, a páciens kielégítő állapotban van” – tájékoztatta a sajtót ma Benedek doktor, a Marosvásárhelyi Hematológiai és Csontvelő-átültetési Klinika vezetője.

                

Megtudtuk, hogy a páciens betegségét véletlenszerűen a fogorvosa vette észre, a vásárhelyi klinikán rövid idő alatt diagnosztizálták, ám a donor hiánya miatt, három hónapja élet és halál között vergődött, viszont a csontvelő megérkezése, előkészítése és beültetése megmentette a fiú életét.

„A konkrét műtét csupán fél órát tartott, ám ezt megelőzi a csontvelő beültetésre való előkészítése, emellett a hematopatikus rehabilitáció 3-6 hónapot vesz igénybe, és teljes felépülés akár egy évig is eltarthat” – ismertette a hematológus.

Az orvosprofesszor hozzátette: „Meg szeretném köszönni elsősorban a csapatomnak – két szakorvosnak, két laboratóriumi munkásnak és egy kutatónak – a kitartó és fáradhatatlan munkát, de a donornak, és a szállítóknak, és az európai transzplantációs regiszternek is óriási hálával tartozunk. Emellett a páciensünk is dicséretet érdemel, hisz türelemmel és kitartással viselte betegségét” – zárta Benedek.

Ennyien olvasták: 545

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.