Központ
2020. december 06. vasárnap, Miklós

Lepatkányozta Benedek pápát egy vatikáni tudósító

Központ március 28, 2014 Belföld

Lepatkányozta Benedek pápát egy vatikáni tudósító

Gyorsan kirúgták az állásából azt az egyébként közismert és tekintélyes brit vatikáni tudósítót, aki a Facebookon lepatkányozta Joseph Ratzingert, vagyis a nyugalmazott Benedek pápát – írja a HVG.

 

A The Tablet című brit katolikus hetilap felfüggesztette munkájából Robert Mickens vatikáni tudósítót, mert rágalmazó kifejezésekkel illette XVI. Benedek nyugalmazott pápát – számoltak be az olasz vatikáni tudósítók pénteken. A Vatikánnal és az egyházzal foglalkozó olasz sajtó megdöbbenéssel fogadta a Robert Mickens felfüggesztésének előzményeiről szóló közléseket.

A hírt a The Tablet honlapja pár sorban közölte. A brit hetilap szerkesztősége annyit tett csak hozzá, hogy vizsgálat indult az újságíró ellen. A vatikáni sajtóközpontban tekintélyes tudósítóként ismert Robert Mickens bukását a saját Facebook-oldalán írt véleménye okozta. Az újságíró – a név első betűit levágva – patkánynak (Rat) nevezte Joseph Ratzingert, vagyis XVI. Benedek nyugalmazott pápát, akinek minél előbbi temetését is kívánta. A tudósító Facebook-oldalán negatív megjegyzések olvashatók II. János Pálról is, akit az egyház április 27-én avat szentté.

„Milyen tájékoztatást kaphattak a brit katolikus olvasók XVI. Benedek pápasága éveiben Robert Mickenstől?” – kérdezte blogján Marco Tosatti, a La Stampa című olasz napilap vatikáni szakértője. Hozzátette: „ha az ilyen vatikáni tudósítók az egyház és a nyugalmazott pápa barátainak számítanak, milyenek lehetnek az ellenségei?”

A XVI. Benedek pápasága utolsó hónapjaiban kirobbant botrányokról (egyebek között az egyházfő komornyikja általi kiszivárogtatásokról, a Vatileaks-ügyről), továbbá az egyházfő tavaly februári lemondásáról és a Ferenc pápát megválasztó konklávéról Robert Mickens tudósított és magyarázta el az eseményeket, ráadásul nemcsak a The Tablet oldalain, hanem számos európai és nemzetközi médiának nyilatkozva is.

A Vatikánnal foglalkozó olasz újságírók és hírportálok Robert Mickens kizárását követelik a vatikáni sajtóközpontból, és azt kérdezik, hány „kétszínű tudósító” van még közöttük. „Ha a korábbi beszámolók mögött a XVI. Benedek iránti gyűlölet húzódott, a Ferenc pápát övező túlzott sajtólelkesedést őszintének lehet-e tartani?” – tette fel a kérdést Marco Tosatti. Más arra vár választ: Mickens „ostobaságból adta-e ki magát a Facebookon, vagy azt hitte, hogy neki mindent szabad?”

Forrás: hvg.hu

Ennyien olvasták: 363

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.