Központ
2018. október 21. vasárnap, Orsolya

Lesújtó véleményt közölt Olosz Gergelyről az őt elítélő bíró

Központ augusztus 6, 2013 Belföld

Lesújtó véleményt közölt Olosz Gergelyről az őt elítélő bíró

Lesújtó véleményt közölt Olosz Gergelyről, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt szenátoráról az a bíró, aki egy korrupciós perben első fokon hét év börtönbüntetéssel sújtotta.

 

Az ítélet indoklásából a Mediafax hírügynökség közölt hétfőn hosszú részleteket. A bukaresti törvényszék bírája úgy ítélte meg, hogy Olosz Gergelyt gyakorlatilag „falhoz állították” a másod- és harmadrendű vádlottak, akik beismerő vallomást tettek. Olosz az időhúzás taktikájával próbált élni, azt remélvén, hogy időközben életbe lép az új büntető törvénykönyv, amely alapján enyhébb büntetésre számíthatott volna.

A bírói indoklás szerint Olosz Gergely „fittyet hányt annak a közösségnek az érdekeire, amely a magas tisztségbe juttatta, s azt úgy értelmezte: gyorsan és hatékonyan kell lépnie azért, hogy tisztességtelen eszközökkel olyan óriási összegekhez jusson, amelyekről az adófizetők többsége nem is álmodik.”

A bukaresti törvényszék július 17-én ítélte első fokon hét év letöltendő börtönbüntetésre Olosz Gergelyt, akit többrendbeli befolyással való üzérkedésben találtak vétkesnek. A vádhatóság szerint 2010-ben – amikor Olosz parlamenti honatya volt – négy vállalkozó lefizette, hogy különböző szerződésekhez juttassa cégeiket, kihasználva azt, hogy Olosz 2007 és 2008 között a román energiaár-szabályozó hatóság elnöki tisztségét töltötte be. A vádirat szerint Olosz Gergely összesen félmillió eurónak megfelelő jogtalan anyagi haszonban részesült különböző formákban.

Olosz Gergely 2011 elején megpályázta az RMDSZ elnöki tisztségét, a versenyben azonban alulmaradt Kelemen Hunorral szemben.

forrás: MTI

Ennyien olvasták: 224

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.