Központ
2017. november 20. hétfő, Jolán
Jórészt felhős
Ma
Jórészt felhős
Havazás
Holnap
Havazás
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű

Libanon is bombázza Izraelt

Központ július 14, 2014 Belföld

Libanon is bombázza Izraelt

Folytatódnak az izraeli légicsapások is, a szárazföldi offenzíváról azonban egyelőre még nem döntött a kormány.

   

 

Újabb rakétatámadás érte Izraelt Libanon felől, az izraeli hadsereg válaszul libanoni célpontokat támadott. Ez volt a harmadik rakétatámadás, amelyet a gázai konfliktus során Libanon felől indítottak Izrael ellen.

Közben az izraeli hadsereg hétfő reggel Asdodnál lelőtt egy drónt, amely palesztin területről érkezett. A tengerpartnál észrevett drónt egy Patriot rakétával lőtték le repülés közben.

Izrael július 8-án hajnalban kezdett hadműveletet a Gázai övezet iszlamista erői ellen, és mozgósított 40 ezer tartalékost. A konfliktusban a legfrissebb adatok szerint 170 palesztin vesztette életét és 1154 sebesült meg. A halottak közül több mint nyolcvan civil – közölte a gázai egészségügyi minisztérium, amely arról is tájékoztatott, hogy az áldozatok között 36 gyerek és 32 nő, a sebesültek között pedig 350 gyerek és 460 nő van.

Mahmúd Abbász palesztin elnök arra kérte az ENSZ-t, hogy a konfliktusra való tekintettel vegye nemzetközi védelem alá a palesztin államot. Robert Serrynek, az ENSZ-nek a közel-keleti békefolyamattal megbízott koordinátorának írt levelében Abbász szorgalmazta egy vizsgálóbizottság azonnali felállítását is. Az ENSZ közölte, hogy megkapta a levelet, és tanulmányozzák, mielőtt válaszolnak a benne foglaltakra.

A világszervezet főtitkára vasárnap aggodalmának adott hangot a konfliktus súlyosbodása miatt, és arra figyelmeztetett, hogy egy esetleges izraeli szárazföldi hadművelet “kétségtelenül tovább növelné a halálos áldozatok számát, és növelné a civilek szenvedéseit a Gázai övezetben”. Ban Ki Mun úgy vélekedett, mindkét félnek az az érdeke, hogy a konfliktus eszkalációja felé vezető lépéseket a harcok azonnali beszüntetését eredményező intézkedésekkel váltsák fel, ezáltal pedig elejét vegyék az áldozatok száma további növekedésének és a térség békéjét és biztonságát fenyegető megnövekedett kockázatoknak.

Az izraeli kormány vasárnap úgy döntött, folytatja a Gázai övezet elleni légicsapásokat, a szárazföldi offenzíváról azonban még nem határozott. Az Erős Szikla nevű izraeli offenzívának kettős célja van: csapást mérni a Hamász radikális palesztin szervezetre, és csökkenteni az Izraelre irányuló rakétatámadások számát.

A hadművelet előzménye az volt, hogy három izraeli és egy palesztin tizenéves elrablását és brutális meggyilkolását követően megnőtt a feszültség Izrael és a palesztinok között.

forrás: MTI

fotó: afp

 

Ennyien olvasták: 180

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.