Belföld

Luxusnyugdíjat kap a korrupcióért elítélt bíró

Luxusnyugdíjat kap a korrupcióért elítélt bíró

Zavartalanul megkapja 16 ezer lejes luxusnyugdíját Florin Costiniu, a román legfelső bíróság polgári részlegének volt vezetője, miután korrupcióért jogerősen négy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték – közölte szerdán a Gandul című napilap.

 

Costiniut befolyással való üzérkedésben való bűnrészességért ítélték el hétfőn volt kollégái Catalin Voicu egykori államelnöki tanácsos korrupciós perében, aki hét év letöltendő börtönbüntetést kapott. Az ügyükben jogerősen eljáró bírói tanács bizonyítottnak találta, hogy az elsőrendű vádlott – Costiniu közreműködésével – bírósági döntéseket és rendőrségi vizsgálatokat próbált meg befolyásolni két üzletember érdekében, akiktől ezért pénzt fogadott el.

A független Gandul című lap kiderítette, hogy az elmarasztaló ítélet nem fosztja meg Costiniut a volt bíráknak járó speciális nyugdíjtól és jövedelmét jó eséllyel ügyvédi irodája bevételeivel is kiegészítheti. A cikkíró felidézi, hogy 2011-ben a legfelső bírói tanács a bírák jogállását szabályozó törvény módosítását kezdeményezte, azt javasolva, hogy a büntetőperekben jogerősen elítélt bírák ne kaphassanak kiemelt nyugdíjat, de a kezdeményezés már az igazságügy-minisztériumban elakadt és nem jutott el a parlamentig.

A lap szerint az ügyvédi kamara elvileg kizárhatja a hivatásra méltatlannak bizonyult tagjait, de ez többlépcsős, hosszas folyamat és nem kötelező, hanem a kamara vezetésének döntésétől függ.

Romániában az átlagnyugdíj 770 lej.

Forrás: mti

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.