Központ
2017. november 25. szombat, Katalin
Helyenként felhős
Ma
Helyenként felhős
Borús
Holnap
Borús
Eső
Hétfő
Eső

Magyar kézben az afrikai gyémántbánya

Központ július 28, 2014 Belföld

Magyar kézben az afrikai gyémántbánya

Gyémántbányába fektet Sierra Leonéban a budapesti tőzsdén jegyzett TWD Investments. A cég növeli tulajdoni arányát, és közvetlen irányításra törekszik a véres leszámolásokról hírhedt országban.

 

– Egy évtizede még rengeteg halálos áldozata volt a polgárháborúnak a szubszaharai Afrikában, de mára ez megváltozott, ezért vágtunk bele mi is az üzletbe – mondta lapunknak Dámosy Zsolt, a TWD Investments Nyrt. igazgatóságának elnöke. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cég nemrég 10,52 százalékos részesedést vásárolt a szintén magyar TransWorld Diamond Zrt.-ben. – Több mint négy éve foglalkozunk gyémántbányászattal Nyugat-Afrika csücskében. Koncesszióink száma meghaladja a százat, bőven rendelkezünk bányászatra alkalmas területekkel – számolt be Kapitány János, a zrt. vezérigazgatója, aki hozzátette: nem tud más magyar érdekeltségről az afrikai gyémántüzletben.

Kapitányék eddig több ezer karátnyi gyémántot termeltek ki, aminek árfolyama meghaladja a hárommillió dollárt. Mint az üzlettársak elmondták, fantáziát és csökkenő kockázatot látnak az országban, ezt alátámasztja a legutóbbi IMF-jelentés is, ami 20 százalékos reál GDP-növekedésről számolt be. A TWD Investments Nyrt. igazgatósága tavaly év végén határozta el, hogy bevásárolja magát az üzletbe.
– Célunk, hogy megszerezzük a részvénypakett többségét, azaz 51 százalékát, és átvegyük a közvetett irányítást a gyémántbánya felett. Az ehhez szükséges megállapodásokat már megkötöttük. A gyémántbányászatot csak belépőnek tekintjük a Sierra Leone-i piacra – mondta Dámosy Zsolt. Az egyik ilyen program a TWD Gate Apartments ingatlanberuházás, amely Sierra Leone szívében, Freetownban valósulna meg.

forrás: mno.hu

Ennyien olvasták: 179

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.