Központ
2020. december 06. vasárnap, Miklós

Májusra hozzák előre az EP-választásokat

Központ május 21, 2013 Belföld

Májusra hozzák előre az EP-választásokat

A 2014-es európai választások május 22. és 25. között legyenek: kedden ezt a tanácsi javaslatot hagyta jóvá az Európai Parlament. A képviselők azért javasolták a májusi időszakot az eredeti, június 5-től 8-ig tartóval szemben, mert a Parlamentnek így több ideje lesz felkészülni a Bizottság elnökének júliusi megválasztására. 

 

A Parlament határozata összhangban áll a képviselők tavaly november 22-én elfogadott állásfoglalásával. A korábban kijelölt júniusi dátum ellen szólt az is, hogy a pünkösdi időszakban több tagállamban tavaszi iskolaszünet van. 

Az Európai Unió polgárai ötévente küldenek képviselőket az Európai Parlamentbe. Az uniós polgárok érdekeiért kiálló képviselőket 1979 óta választják közvetlen és általános választójog alapján. Azt megelőzően a tagállami parlamentek jelölték ki a strasbourgi honatyákat. 

A Tanácsnak a Parlamenttel folytatott konzultációt követően egyhangú szavazással kell elfogadnia a választási időszak új dátumait. Erre várhatóan júniusban kerül sor. 

Az 1976-os választási törvény felhatalmazza a Tanácsot, hogy az Európai Parlamenttel történő konzultációt követően más választási időpontot jelöljön ki abban az esetben, ha a választások lebonyolítása az eredeti időszakban (június) nem kivitelezhető.

(ep-sajtószolgálat)

Ennyien olvasták: 332

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.