Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Megbüntették a marosvásárhelyi bozgorozó felügyelőt

Központ március 7, 2013 Belföld

Megbüntették a marosvásárhelyi bozgorozó felügyelőt

Etnikai zaklatásért bírságolta meg az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) a határrendőrség egyik főfelügyelőjét, aki nemzetisége miatt sértegette és fenyegette egy magyar beosztottját – közölte szerdán Asztalos Csaba, a CNCD elnöke.

 

Sand Aurel, a marosvásárhelyi repülőtér határrendőrségének vezetője ellen a Maros megyei “Lege și onoare” rendőrszakszervezet emelt panaszt a diszkriminációellenes hatóságnál. A szakszervezet szerint a főfelügyelő mások jelenlétében rendszeresen “magyarnak” “székelynek” és “bozgornak” szólította egyik beosztottját, Somodi Zoltánt és állítólag többször hallották, amint azt mondta neki: “hé, te magyar, tönkreteszlek”. A hazátlan jelentésű “bozgor” kifejezés a magyarokra használt leggorombább román szitokszó.

Asztalos Csaba rámutatott, pozitív gesztusnak tartja, hogy a szakszervezet megvédte a magyarságáért meghurcolt beosztottat olyan körülmények között, amikor a romániai fegyveres testületeknél lakossági számarányuknál jóval kisebb arányban találni valamely kisebbséghez tartozó személyeket és munkahelyi konfliktusoknál a többi alkalmazott többnyire fél tanúvallomást tenni a főnök ellen. 

A CNCD megállapította, hogy a főfelügyelő nemzetisége miatt fenyegette, és méltóságában megalázta beosztottját, ami etnikai diszkriminációnak minősül és ezért ezer lejes bírságot szabott ki rá.

forrás: manna.ro, mti

 

Ennyien olvasták: 380

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.