Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Megettünk egy csomó növényvédőszerrel szennyezett zöldséget, gyümölcsöt?

Központ március 7, 2013 Belföld

Megettünk egy csomó növényvédőszerrel szennyezett zöldséget, gyümölcsöt?

Majdnem tíz tonna Törökországból származó növényvédő-szerekkel szennyezett körtét és hegyes paprikát találtak Romániában, amiből 365 kilogramm körtét értékesítettek is a piacokon az Élelmiszer-biztonsági Hivatal (ANSVSA) közleménye szerint.

 

A tavalyi év novemberének végén az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hivatal vezetése országos szinten fokozott ellenőrzéseket rendelt el, a Törökországból származó, vagy onnan behozott zöldségek és gyümölcsök esetén. Azért hozták ezt a döntést, mert az onnan származó áruk szennyezettsége gyakran haladta meg a megengedett maximális határértéket

Egy 3.342 kilogrammos Törökországból származó körteszállítmányról derült ki február 7-én, hogy szennyezett, miután a bulgáriai EuroLab vizsgálatai kiderítették, hogy a Carbendazim si Benomyl növényvédő-szerek mennyisége meghaladja a megengedett határértékeket. Ezután a termékeket bevonták és megsemmisítették.
Az élelmiszer-biztonsági ellenőrök utólag azt állapították meg, hogy a 3.342 kilogramm körtéből csupán 2.977 kilogrammot semmisítettek meg, a fennmaradó 365 kilogramm eladásra került. Emiatt a körtéket tároló lerakatot megbüntették 6.000 lejre és a rendőrségen is feljelentést tettek. 

Február 9-én egy ugyancsak Törökországból származó piros hegyes paprika-szállítmányról derült ki, hogy peszticidekkel szennyezett. A szállítmány tömege 6.100 kilogramm volt, és ugyancsak a bulgáriai EuroLab laboratórium készítette a vizsgálati jelentést, amely túl magas peszticidmennyiséget mutatott. Ekkor az élelmiszer-biztonsági hivatal megsemmisítette ezt a szállítmányt is.

forrás: mediafax.ro

Ennyien olvasták: 424

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.