Központ
2019. december 15. vasárnap, Valér

Megkezdte romániai felülvizsgálati látogatását az IMF

Központ október 23, 2013 Belföld

imfMegkezdte romániai felülvizsgálati látogatását az IMF

Megkezdte kedden romániai felülvizsgálati látogatását a Nemzet- közi Valutaalap (IMF), amely a hatóságokkal a legújabb, harmadik hitelszerződés keretében szükséges reformintézkedésekről egyeztet.

 

Az október 22. és november 5. között zajló felülvizsgálati látogatásra azt követően kerül sor, hogy szeptember végén az IMF igazgatótanácsa jóváhagyta a Romániának megítélt újabb elővigyázatossági hitelszerződést, amelynek értéke 2 milliárd euró. Románia számára további 2 milliárd eurót biztosít az Európai Bizottság, így az elővigyázatossági hitelkeret összértéke 4 milliárd euró.

A Bukarestben tartózkodó delegáció – amelynek az Európai Bizottság és a Világbank képviselői is tagjai – többek között a Román Nemzeti Bank, a román kormány, a pártok és szakszervezetek vezetőivel találkozik.

A román kormánynak egyebek között az állami vállalatok privatizációja területén vannak lemaradásai. A múlt héten hiúsult meg például az állami vasúti teherszállító társaság (CFR Marfa) többségi részvénycsomagjának az eladása.
Guillermo Tolosa, az IMF Romániáért és Bulgáriáért felelős vezetője az Agerpres hírügynökségnek elmondta: a vállalat magánosításának a kudarca nem befolyásolja az új hitelmegállapodást, hiszen a román kormány szándéklevélben vállalta a privatizációs eljárás megkezdését, a folyamat további alakulása már nem tőle függött.

Románia 2009-ben kötött csaknem 20 milliárd euró értékű, kétéves, többoldalú, nemzetközi készenléti hitelmegállapodást az IMF szervezésében, amelyet 2011-ben egy szintén kétéves, 5,3 milliárd euró értékű elővigyázatossági hitelszerződés váltott fel.

forrás: MTI

Ennyien olvasták: 280

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.