Központ
2020. május 26. kedd, Evelin, Fülöp

Megszorítások a törvényhozók számára is

Központ július 2, 2013 Belföld

Megszorítások a törvényhozók számára is

Fele annyi pénzt szán a parlament a vidéki törvényhozók elszállásolására, mint eddig: ezentúl havi 4000 lejből maguknak kell gondoskodniuk bukaresti szállásról – közölte kedden a Mediafax hírügynökség. 

 

Jelenleg körülbelül kétszáz törvényhozó lakik négy- vagy ötcsillagos szállodákban Bukarestben, akiknek havi 8000 lej körüli szállodaszámláját eddig a parlament fizette, egész évben, a parlamenti vakáció idején is. 

A parlamenti képviselők és szenátorok nem utazhatnak többé korlátlanul a belföldi vonatokon és repülő-járatokon sem: hetente csak egy menettérti repülőutat számolnak el számukra. Akik a parlament tulajdonát képező gépkocsit használnak, azok – az eddigi 9,5 helyett – csak 7,5 liter üzemanyagot számolhatnak el 100 kilométerenként. Azok a törvényhozók, akik nem vesznek igénybe állami tulajdonú autót, ezentúl havi 1000 lejt számolhatnak el a választókerületükben tett utazások címén. Irodájuk fenntartására továbbra is – havi illetményük másfélszeresét – 7500 lejt kapnak a törvényhozók és az összeg feléről kell csak számlát felmutatniuk, mire költötték. 

Mindezeket a megszorításokat a képviselők és szenátorok jogállásáról szóló törvény tartalmazza, amelyet hétfőn ötödik nekifutásra fogadott el a parlament. A jogszabályt egyszer az államfő küldte vissza megfontolásra, háromszor pedig az alkotmánybíróság dobta vissza a törvényhozók mentelmi jogával kapcsolatos kifogások miatt. 

A törvényhozók azért voltak kénytelenek takarékossági intézkedéseket elfogadni, mert a kormány ugyanakkora költségvetést irányzott elő a – decemberben 120 fővel gyarapodott – parlament működésére, mint amennyit tavaly költöttek az intézményre.

forrás: mti

 

 

Ennyien olvasták: 325

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.