Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Mérgező török grépfrút került az országba

Központ november 21, 2012 Belföld

grapeMérgező török grépfrút került az országba

Fokozott élelmiszerbiztonsági ellenőrzésnek vetik alá a Törökországból érkező gyümölcsszállítmányokat, miután 120 tonna török importból származó grépfrútnál (citrancsnál) fedeztek fel a megengedett értéket meghaladó növényvédőszer-koncentrációt – közölte kedden Daniel Constantinmezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter. 

 

Az élelmiszerbiztonsági hatóság október 26-a és november 16-a között végzett mintavételezés során hat olyan, egyenként húsz tonnás török citrancsszállítmányt fedezett fel, amelynél a citrusfajták védelmére használt klotrimazol-maradék meghaladta az uniós szabványokban meghatározott értéket. A gyümölcsöt a hatóság elkobozta és megsemmisítette. 


A szaktárca közlése szerint az ellenőrzést olyan romániai raktárakban végezték, ahol a hipermarketeknek szánt árukészletet tárolták. A mérgező anyagot tartalmazó déligyümölcs nem került a kereskedelembe. 

Arra az újságírói kérdésre, hogy ezek után Törökország “gyanússá” válhat-e, ami az élelmiszerimportot illeti, a miniszter azt válaszolta: “már azzá vált”. Daniel Constantin szerint komoly kétségek merültek fel a termelők és exportőrök tevékenységét felügyelő török élelmiszerbiztonsági hatóságok ellenőrzéseinek megbízhatóságával kapcsolatban.

Forrás: mti

Ennyien olvasták: 483

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.