Központ
2017. szeptember 22. péntek, Móric
Eső
Ma
Eső
Eső
Holnap
Eső
Eső valószínű
Vasárnap
Eső valószínű

Mérgező török grépfrút került az országba

Központ november 21, 2012 Belföld

grapeMérgező török grépfrút került az országba

Fokozott élelmiszerbiztonsági ellenőrzésnek vetik alá a Törökországból érkező gyümölcsszállítmányokat, miután 120 tonna török importból származó grépfrútnál (citrancsnál) fedeztek fel a megengedett értéket meghaladó növényvédőszer-koncentrációt – közölte kedden Daniel Constantinmezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter. 

 

Az élelmiszerbiztonsági hatóság október 26-a és november 16-a között végzett mintavételezés során hat olyan, egyenként húsz tonnás török citrancsszállítmányt fedezett fel, amelynél a citrusfajták védelmére használt klotrimazol-maradék meghaladta az uniós szabványokban meghatározott értéket. A gyümölcsöt a hatóság elkobozta és megsemmisítette. 


A szaktárca közlése szerint az ellenőrzést olyan romániai raktárakban végezték, ahol a hipermarketeknek szánt árukészletet tárolták. A mérgező anyagot tartalmazó déligyümölcs nem került a kereskedelembe. 

Arra az újságírói kérdésre, hogy ezek után Törökország “gyanússá” válhat-e, ami az élelmiszerimportot illeti, a miniszter azt válaszolta: “már azzá vált”. Daniel Constantin szerint komoly kétségek merültek fel a termelők és exportőrök tevékenységét felügyelő török élelmiszerbiztonsági hatóságok ellenőrzéseinek megbízhatóságával kapcsolatban.

Forrás: mti

Ennyien olvasták: 176

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.