Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Mindennek ára van

Központ április 24, 2014 Belföld

Mindennek ára van

A közelgő EP-választások feltételei nagyjából véglegessé váltak. Az érvényben lévő jogszabályok kizárják a kettős szavazás lehetőségét, és csak az állandó lakhelyünk országos listáin szereplő jelöltekre szavazhatunk. Nem kérdezik meg, hogy személy szerint kit szeretnénk Brüsszelbe delegálni, hogy mennyire vagyunk européerek vagy euroszkeptikusok, hogy milyen áldozatot vagyunk hajlandók meghozni az uniós előnyökért, de alkalmat kapunk egy listás szavazásra. Erdélyi magyarként ezt nem nevezhetjük választási lehetőségnek, hiszen az előválasztások nélkül összeállított névsor inkább az egypártrendszer emlékeit idézi fel. Aki magyar jelöltre akar szavazni, az előtt nincs alternatíva. A megteremtett egység mögött pedig nem a kiegyezés, hanem az elszakadás, illetve a beolvadás áll. Az, hogy mennyire lesznek sikeresek a most meghozott szegregációs és integrációs (kényszer)döntések, a most következő EP-, valamint a későbbiekben sorra kerülő országos parlamenti választásokon fog eldőlni.

 

A listáról való kiszorítósdi egyfelől az erdélyi választói kedv megcsappanását eredményezheti, másfelől pedig, annak ellenére, hogy az anyaországi kormánypárt biztos bejutó hellyel ajándékozta meg a közösségünket, az ellenzék ezt betolakodásnak titulálhatja, és politikai tőkévé alakíthatja. Akkor pedig elmondhatjuk, hogy mind a hamis egységretorikáért, mind a magyarországi szavazatok által megszerzett „erdélyi EP-helyért” valakik meg fognak fizetni.

A konkrét helyzettől, a soron következő választásoktól kissé elvonatkoztatva, vegyük számba azokat a fizetési eszközöket, amelyekkel a politikai tartozásokat törleszteni lehet. Az egyik alapvető formája a teljes behódolás. Ebben a helyzetben az adós párt vagy közéleti szereplő, az adományok fejében simulékonyan kezeli a kényesebb kérdéseket, nem áll ki határozottan az elvei mellett, cinkosává válik a hitelezőjének. Ez a törlesztés fordított sorrendben is történhet azáltal, hogy annyira következetesen és megbízhatóan viselkedik egy személy vagy egy alakulat, hogy ezt bejutó helyekkel vagy fontos funkciókkal díjazzák a hatalomhoz közelebb álló döntéshozók. Gyakorlatilag az ilyen simulékony magatartás a demokrácia egyik rákfenéje, mert ezáltal megszűnnek a pluralizmus és a szabad véleménynyilvánitás alapfeltételei.

Egy másik kézenfekvő fizetési eszköz a közpénzek hozzáféréséhez nyújtott segítség. A „mezei magyarok” mind tudják, hogy mennyire nehéz állami forrásokhoz és megrendelésekhez jutni, de ugyanúgy tudják ezt a politikai hatalmat bitorlók is. Az adósságok törlesztése során a hálózatban szereplő személyeknek nagyon figyelmesen kell bánniuk minden egyes beruházással, minden egyes befektetési pályázattal, pénzátutalással. Ennek a törlesztésnek a közvetett eszköze az erre alkalmas személyek kinevezése, ami által nemcsak az állami fizetéseket szerzik meg maguknak, hanem a megfelelő döntések meghozatalát is garantálják. Összességében ezek a politikai eszközök mind azt eredményezik, hogy a valódi demokrácia helyett egy „úgyis mindegy” állapot jön létre, és megcsappan a választói bizalom, a választási kedv. A békés államrend megerősödése helyett megnő az igény a politikán kívüli civil kezdeményezésekre, az utcai megmozdulásokra, a tüntetésekre. Mindezekért pedig csakis a politikai osztály vonható felelősségre.

 

Ennyien olvasták: 402

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.