Központ
2020. július 10. péntek, Amália

Nagy Mihály Zoltánt választották a Román Kulturális Intézet elnökhelyettesévé

Központ november 5, 2013 Belföld

Nagy Mihály Zoltánt választották a Román Kulturális Intézet elnökhelyettesévé

A parlament felsőháza hétfőn Nagy Mihály Zoltán történészt választotta a Román Kulturális Intézet (ICR) elnökhelyettesévé. 

 

A romániai kultúra külföldi bemutatását szolgáló intézmény vezetőségében első alkalommal kapott erdélyi magyar kultúrember szerepet. Nagy Mihály Zoltán a nagyváradi levéltár főlevéltárosi beosztását cseréli az ICR elnökhelyettesi tisztségére. A Boc-kormány idején Románia Országos Levéltárának az igazgatóhelyettesi tisztségét töltötte be. 

A szenátus külügyi és kulturális bizottsága is kedvezően véleményezte a történész jelölését, a plénumban hétfőn a szenátorok háromnegyed része támogatta szavazatával Nagy Mihály Zoltán kinevezését. 

A Román Kulturális Intézet új igazgatóhelyettese a román többség pozitív gesztusának tekintette, hogy az egyik alelnöki tisztséget az – ellenzékben politizáló – RMDSZ-nek ajánlották fel. Az MTI-nek elmondta, azt is pozitívumként értékelte, hogy már a bizottsági meghallgatáson sem csak a román kultúra népszerűsítésére vonatkozó elképzeléseiről kérdezték, hanem a romániai magyar kultúra is megjelent a kérdésekben. 

“Azt remélem, hogy az intézet segítségével már jövőre ott lehetnek legalább egy erdélyi magyar írónak a művei a frankfurti könyvvásáron német, angol vagy más fordításokban” – jelentette ki Nagy Mihály Zoltán. Hozzátette, reményei szerint az intézet ösztöndíjprogramjainak is lesznek erdélyi magyar kedvezményezettjei. Az ICR a világ 19 városában – köztük Budapesten – működtet fiókintézményt. 

Nagy Mihály Zoltán történészként az erdélyi magyarság 1945 utáni történetét kutatta. A Pécsi Tudományegyetemen megvédett doktori dolgozatát a Magyar Népi Szövetség történetéből írta.

Forrás: mti

 

Ennyien olvasták: 338

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.