Központ
2020. április 01. szerda, Hugó

„Ne áldozzák be a Liviu Rebreanu iskola magyar aligazgatóját!”

Központ június 26, 2013 Belföld

„Ne áldozzák be a  Liviu Rebreanu iskola magyar aligazgatóját!”

A Liviu Rebreanu Általános Iskola szülői csoportjának állásfoglalása

 

A Liviu Rebreanu Általános Iskola szülői kezdeményező csoportja üdvözli a döntést, hogy a Maros Megyei Tanfelügyelőség leváltani készül Adina Maria Chirilă igazgató asszonyt, aki több hó- napja megtagadja a magyar szülők jogos, és az Országos Diszkriminációellenes Tanács két határozatával alátámasztott kérését, amelynek célja az iskolában valós kétnyelvűség meghonosítása az intézményben.

Ugyanakkor sajnálattal vesszük tudomásul, hogy Illés Ildikó Főtanfelügyelő-helyettes asszony – akit az Oktatási Törvény alapján az RMDSZ javasolt ennek a nagyon fontos állásnak a betöltésére – a történtekből nem vonja le a megfelelő tanulságot, és teljesen mellőzi saját felelősségét a kialakult helyzetben.

Felhívjuk a közvélemény figyelmét arra, hogy a magyar szülők – akik hónapok óta több figyelemfelkeltő akciót szerveztek gyerekeik nyelvi jogainak érvényesítéséért – többször, szóban és írásban, felkérték a Főtanfelügyelő-helyettes asszonyt, hogy oldja meg a helyzetet, hogy közvetítsen az igazgatónő és a szülők között, de ezt nem tette meg. Fontos megjegyeznünk, hogy Illés Ildikó Főtanfelügyelő asszony szakmai és erkölcsi kötelezettsége a két tannyelvű iskolákban tanuló magyar gyerekek jogait érvényesíteni, nem azért kapott felhatalmazást az RMDSZ által képviselt magyar közösség részéről, hogy azt nyilatkozza, hogy a Liviu Rebreanu Általános Iskolában minden rendben van. Hogyan lehet rendben egy olyan iskolában, amelyet megbírságolt az Országos Diszkriminációellenes Tanács (ODT) a magyar gyerekek diszkriminációja miatt. Az ODT döntése óta Illés Ildikót többször felkértük, hogy tegyen lépéseket a diszkrimináció megszüntetése miatt, ő viszont nem tett semmit. Illés Ildikó a Liviu Rebreanu Általános Iskolában zajló események irányába mutatott passzív hozzáállása az igazgatónő botrányos ellenállásához képest, sokkal nagyobb mértékben hozzájárult a múlt csütörtöki, szülők közötti incidenshez, lévén, hogy a Főtanfelügyelő-helyettes asszony – mint jelen esetben is – már rég felszólíthatta volna az igazgatónőt arra, hogy teljesítse a szülők jogos kérését, valósítsa meg az iskolai kétnyelvűséget, amely kötelezettség nem a szülőket illeti, hanem Illés Ildikó Főtanfelügyelő-helyettes asszonyt, hiszen ő az a személy, aki a magyar tanulók érdekeit hivatott képviselni.

Demeter-Erdei Zoltánnak – akit, mint minden egyes magyar aligazgatót, ebben a városban a román anyanyelvű igazgatók semmibe vesznek – mint igazgatóhelyettesnek voltak mulasztásai az előző években a kétnyelvűség meghonosításával kapcsolatban, azonban az utóbbi időben támogatta a szülők akcióját, annak ellenére, hogy ezügyben a Főtanfelügyelő-helyettestől semmilyen ezirányú támogatást nem kapott. Közismert az a jelenség, amely a városban működő két tannyelvű intézményekben zajlik – ezekről Illés Ildikó is tud, ellenük nem tesz semmit – amelyekben a román anyanyelvű igazgatók a román pedagógusokkal karöltve, a magyar aligazgatókat semmibe veszik és megtévesztik. Valószínűleg ez történt az évzárón kitűzött trikolór kokárdák és nyakkendők esetén is, ebben az esetben Illés Ildikónak el kellett volna ítélnie a román anyanyelvű igazgatónőt és a román tanári kart, ezzel ellentétben, a magyar aligazgatót, mint bűnbakot szeretné beáldozni, lévén, hogy nem szeretne lemondani a saját Főtanfelügyelő-helyettesi székéről. Demeter -Erdei Zoltán hozzáállásának köszönhetően gyerekeink a tavaly magyar nyelvű oklevelet kaptak, és ez megtörtént ugyanúgy az idei évzárón is, amikor a magyar tagozaton az összes kitűnő tanulmányi eredményt elérő tanuló magyar nyelvű oklevelet és érdemoklevelet kapott, annak ellenére, hogy az oklevélbotrány már javában zajlott, és a Főtanfelügyelő-helyettestől azt az utasítást kapta – a többi két tannyelvű intézményben dolgozó aligazgatókkal együtt – hogy ne ossza ki a kétnyelvű okleveleket.

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a kétnyelvűség hiánya nem csak a Liviu Rebreanu Általános Iskolában érhető tetten, sőt a legtöbb iskolában ennél rosszabb a helyzet, és Illés Ildikó Főtanfelügyelő Asszony érdektelenül szemléli a Maros megyei magyar tanulók intézményesített diszkriminációját.

A fentiekkel összhangban felkérjük az RMDSZ megyei szervezetét, hogy váltassa le Illés Ildikót a Maros Megyei Tanfelügyelőség éléről, és a magyar oktatás koordinátoraként jelöljön ki olyan Főtanfelügyelő-helyettest, aki betartatja az intézményvezetőkkel a magyar anyanyelvű tanulók nyelvi jogait és mindent megtesz annak érdekében, hogy a két-tannyelvű tanintézmények valós multikulturális erődök legyenek, nem másodrendű állampolgárokat nevelő intézmények.

Továbbá felkérjük Illés Ildikó Főtanfelügyelő-helyettest, hogy Demeter-Erdei Zoltán aligazgatói állását erősítse meg, valamint vállalja fel azt nyilvánosan, hogy a Liviu Rebreanu Általános Iskolában kialakult helyzetért elsősorban a román anyanyelvű tantestület, valamint Adina Maria Chirilă igazgató asszony a valódi felelősek a magyar gyerekek diszkriminációjáért.

Szülői Kezdeményező Bizottság

Ennyien olvasták: 513

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.