Központ
2020. augusztus 04. kedd, Domonkos, Dominika

Ne vágj ki minden fát!

Központ november 2, 2012 Belföld

faNe vágj ki minden fát!

Tiltakozik a Civitas Nostra Egyesület a marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal fakivágási szándékai ellen. A hivatal által összeállított a vágási listán, több mint 400 fa szerepel, többségüket a járdák széléről, és parkosított terekről irtanák ki. Kivágnának minden fát a Főtérről, (mintegy 100 fát), és a fő utcákról is több tucatot: a Mihai Viteazul (Klastrom) utcából 18-at, a Nyár utcából 60-at.

„A hosszan tartó, rendkívül forró és száraz nyár után, amikor enyhülést csak a fák árnyéka biztosított, ősszel is folytatódik a szélsőségek sorozata, és most az a veszély fenyeget, hogy az utcák jövő nyárig a gyalogosoknak perzselő folyosókká válnak. A Civitas Nostra Egyesület úgy véli, hogy súlyosan veszélyeztetik az érdekeit a város lakosainak, a gyalogosoknak, és azoknak, akik sétálni szeretnének kellemes, civilizált és egészséges környezetben” – áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott nyílt levélben.

Az iratból megtudhatjuk, hogy az önkormányzat arra hivatkozik, hogy leromlott állagúak lennének ezek a fák, amely kijelentés az egyesület szerint a legtöbb esetben nem igaz, vagy eltúlzott, néhány esetben pedig éppen a hivatal által okozott állapot.  

„Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala arra készül, hogy megsemmisítse az utolsó biológiai szűrőket is, a szennyezés prédájának vetve oda a várost. Évek óta szót emelünk a helytelen és fölösleges beavatkozások ellen, amelyek során a nagy és egészséges fákat ismételten megcsonkították indokolatlanul, most pedig „leromlott” állapotuk miatt, azt is kivágnák, ami megmaradt” – áll a közleményben.

A hivatal a nagy fák „pótlására” kis- illetve középtermetű díszfákat tervez ültetni, (török megyet), amelyek bár szárazságtűrőek, mégsem tudják betölteni azt az ökológiai szerepet, amit a jelenlegi fák. Ezeket a fákat évtizedekkel ezelőtt ültették, amikor környezetszennyezés szinte nem is létezett. Ugyanakkor ezen  fák nem felelnek meg annak a szakmai javallatnak, amely városi környezetben ültetendő fákat határozza meg.

„Határozottan kérjük a lista érvénytelenítését, a vágások leállítását, és igényeljük a valós helyzet számbavételét a környezetvédelmi szervezetek közreműködésével, hogy valóban azokat a példányokat vágjuk ki, amelyeket szükséges, (pl. a Somostetői negyedben 6 fa már évek óta kiszáradt, de azok maradtak, mellőlük egészségeseket vágtak ki!)” – szólítja fel a Civitas Nostra Egyesület a vásárhelyi önkormányzat illetékeseit.       


Ennyien olvasták: 561

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.