Központ
2017. november 25. szombat, Katalin
Helyenként felhős
Ma
Helyenként felhős
Borús
Holnap
Borús
Eső
Hétfő
Eső

Ne vágj ki minden fát!

Központ november 2, 2012 Belföld

faNe vágj ki minden fát!

Tiltakozik a Civitas Nostra Egyesület a marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal fakivágási szándékai ellen. A hivatal által összeállított a vágási listán, több mint 400 fa szerepel, többségüket a járdák széléről, és parkosított terekről irtanák ki. Kivágnának minden fát a Főtérről, (mintegy 100 fát), és a fő utcákról is több tucatot: a Mihai Viteazul (Klastrom) utcából 18-at, a Nyár utcából 60-at.

„A hosszan tartó, rendkívül forró és száraz nyár után, amikor enyhülést csak a fák árnyéka biztosított, ősszel is folytatódik a szélsőségek sorozata, és most az a veszély fenyeget, hogy az utcák jövő nyárig a gyalogosoknak perzselő folyosókká válnak. A Civitas Nostra Egyesület úgy véli, hogy súlyosan veszélyeztetik az érdekeit a város lakosainak, a gyalogosoknak, és azoknak, akik sétálni szeretnének kellemes, civilizált és egészséges környezetben” – áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott nyílt levélben.

Az iratból megtudhatjuk, hogy az önkormányzat arra hivatkozik, hogy leromlott állagúak lennének ezek a fák, amely kijelentés az egyesület szerint a legtöbb esetben nem igaz, vagy eltúlzott, néhány esetben pedig éppen a hivatal által okozott állapot.  

„Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala arra készül, hogy megsemmisítse az utolsó biológiai szűrőket is, a szennyezés prédájának vetve oda a várost. Évek óta szót emelünk a helytelen és fölösleges beavatkozások ellen, amelyek során a nagy és egészséges fákat ismételten megcsonkították indokolatlanul, most pedig „leromlott” állapotuk miatt, azt is kivágnák, ami megmaradt” – áll a közleményben.

A hivatal a nagy fák „pótlására” kis- illetve középtermetű díszfákat tervez ültetni, (török megyet), amelyek bár szárazságtűrőek, mégsem tudják betölteni azt az ökológiai szerepet, amit a jelenlegi fák. Ezeket a fákat évtizedekkel ezelőtt ültették, amikor környezetszennyezés szinte nem is létezett. Ugyanakkor ezen  fák nem felelnek meg annak a szakmai javallatnak, amely városi környezetben ültetendő fákat határozza meg.

„Határozottan kérjük a lista érvénytelenítését, a vágások leállítását, és igényeljük a valós helyzet számbavételét a környezetvédelmi szervezetek közreműködésével, hogy valóban azokat a példányokat vágjuk ki, amelyeket szükséges, (pl. a Somostetői negyedben 6 fa már évek óta kiszáradt, de azok maradtak, mellőlük egészségeseket vágtak ki!)” – szólítja fel a Civitas Nostra Egyesület a vásárhelyi önkormányzat illetékeseit.       


Ennyien olvasták: 234

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.