Központ
2019. december 06. péntek, Miklós

„Nem alkalmas ülepítő építésére a verespataki bánya környéke”

Központ október 21, 2013 Belföld

„Nem alkalmas ülepítő építésére a verespataki bánya környéke”

Nem alkalmas a Szarvaspatak völgye a verespataki aranybánya ülepítőjére Ştefan Marincea, a Földtani Intézet volt igazgatója szerint. Marincea a Gandul.info portálnak azt nyilatkozta, ezen a környéken 19 szeizmikus vetődés van, emiatt nem lehet biztonságos ülepítőt építeni, ugyanis az enyhe szeizmológiai mozgások miatt az ülepítőbe tárolt cián a talajba és az ivóvízbe szivároghat. 

A múlt héten az oktatási minisztérium leváltotta Mariceat a földtani intézet éléről, de cáfolta, hogy a verespataki bányaprojekt ügyében kifejtett álláspontja miatt távolították volna el. 

A volt igazgató azt állítja, egy 11 fős kutatócsoport 2011-ben készített erről egy jelentést, de ezt a tanulmányt elvetették, és a Földtani Intézet egy hamisított térkép alapján engedélyt adott a verespataki bányaberuházónak arra, hogy létrehozza ülepítőjét. A volt igazgató szerint ez a térkép nem tartalmaz olyan adatokat, amelyek a vetődésekre utalnának. 

Ştefan Grigorescu, a földtani intézet másik volt igazgatója, aki az engedélyt kibocsátotta, azt állítja, nincs a környéken olyan vetődés, amely miatt ne lehetne ülepítőt építeni.

Forrás: erdély fm, mti

 

Ennyien olvasták: 327

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.