Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

Nem kérünk az egészségügyi hozzájárulásból

Központ február 26, 2013 Belföld

Nem kérünk az egészségügyi hozzájárulásból

A lakosság kétharmada nem ért egyet a kórházi hozzájárulás befizetésével, amit márciustól szándékszik bevezetni a kormány – derül ki az Aspen Románia Intézet által megrendelt közvélemény-kutatásból.

 

A megkérdezettek 68 százaléka úgy gondolja, hogy a kórházi ellátásért fizetendő maximum 10 lejes összeg nem javít majd az ellátás minőségén. 

78 százalék nem ért egyet az Egészségügyi Minisztérium szándékával, miszerint csökkentik az egészségbiztosítási  pénztár által támogatott ingyenes egészségügyi szolgáltatások számát.

A válaszadók 88 százalékban bíznak meg a SMURD szolgáltatásaiban, 75 százalékban a magánkórházak ellátásában. A mentőszolgálat a harmadik helyen áll 49 százalékkal, míg a közkórházakba vetett bizalom csupán 17 százalékos.

Az Egészségbiztosító Pénztár 12, míg a minisztérium 11 százalékos bizalmi mutatóval bír. 

A legmegbecsültebb közkórházak között találjuk a fővárosi egyetemi, katonai és a Floreasca kórházat.

A megkérdezettek 72 százalék úgy gondolja, hogy a biztosítópénztár által támogatott orvosi szolgáltatásoknak egyenlő értékben hozzáférhetőnek kell lenniük a páciensek számára, függetlenül attól, hogy ez köz- vagy magánkórházban történik. 

68 százaléka azoknak, akik krónikus betegségben szenvednek, és akiknek hosszas kezelést írt elő az orvos, úgy ítélte meg, hogy az elmúlt három hónapban gyakran előfordult, hogy nem jutott gyógyszerhez. 

A felmérést 3 268, 20 és 60 év közötti, városon élő személy megkérdezésével végezték el február 1. és 12. között.

forrás: manna.ro/mediafax

 

Ennyien olvasták: 385

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.