Központ
2020. március 30. hétfő, Zalán

„Nem lehet politikai játszmák áldozata a Kultúrpalota”

Központ június 11, 2013 Belföld
Tüntetést szervez az EMNP a Dandea-Bernády elnevezés ellen
 „Nem lehet politikai játszmák áldozata a Kultúrpalota”

Az EMNP marosvásárhelyi szervezete határozottan ellenzi a Kultúrpalota nagytermének, illetve a Városháza közgyűlés termének elnevezését. Ciprian Dobrét, a Maros megyei tanács elnökét a határozattervezet visszavonására szólították fel, de amennyiben ez nem teljesül, tüntetést szerveznek, és másfajta polgári kezdeményezéseket is kilátásba helyeztek.

„Szerencsétlen ötletnek tartom a szóban forgó termek elnevezését, egyrészt, mert a nevezgetés etnikai konfliktusokat szül a városban, másrészt semmi szükség a Kultúrpalota 100 éves születésnapját „keresztelővé” alakítani. Emiatt az EMNP kéri a határozat visszavonását, és amennyiben ez nem történik meg, július 3-ára tüntetést szervezünk, amely megmozdulásra ma adtuk le a kérést a Polgármesteri Hivatalban” – mondta el Jakab István, a marosvásárhelyi EMNP elnöke.

Hozzátette: a kezdeményezésükre várják nem csak a város lakosait, hanem az RMDSZ képviselőit is. Abbéli reményüket is kifejezték, hogy a Szövetség elhamarkodott kijelentését – miszerint üdvözlik a termek elnevezését – visszavonják, és Kelemen Mártont, a megyei tanács RMDSZ-frakciójának vezetőjét jobb belátásra tudják bírni.

„Mindkét épület a szecesszió sajátos gyöngyszeme, kulturális rendezvények bástyája, és félő, hogy politikai játszmák, illetve a tipikus RMDSZ-kompromisszum áldozatául esnek. Ezt nem nézhetjük ölbe tett kézzel” – jelentette ki Cseh Gábor, az EMNT Maros megyei elnöke.

Kirsch Attila a honosítási iroda vezetője arra hívta fel az illetékesek figyelmét, hogy rövidlátó politikai döntések miatt, kis lépésekben maszatolják el történelmi örökségeinket. „Ezt határozottan el kell utasítania a marosvásárhelyi magyar közösségnek, és nem csak. Múltunkat tisztelni kell, nem megváltoztatni!” – véli Kirsch.

Mint ismeretes, Ciprian Dobre, a Maros megyei tanács elnöke a termeket Dandea-Bernádynak, illetve Enescu-Bartóknak szeretné elnevezni, és 30 napos közmeghallgatást írt ki, ahol nevekre vonatkozó indoklással ellátott javaslatokat tehetnek le magánszemélyek és civil szervezetek.

 

Ennyien olvasták: 239

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.