Központ
2017. december 16. szombat, Etelka, Aletta
Hóesés valószínű
Szombat
Hóesés valószínű
Borús
Holnap
Borús
Hózápor
Hétfő
Hózápor

Nem tárgyalják újra Borbély László ügyét

Központ november 13, 2012 Belföld

Nem tárgyalják újra Borbély László ügyét

A képviselőház jogi bizottsága elutasította hétfőn Borbély László volt környezetvédelmi és Victor Paul Dobre korábbi közigazgatási miniszter mentelmi ügyének újratárgyalását. A két volt miniszter esetében az alsóház korábban nem járult hozzá, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) elindítsa ellenük a bűnvádi eljárást. 

 

A korrupció gyanúját megalapozatlannak tartó két korábbi miniszter ügyének felülvizsgálatát Traian Băsescu kezdeményezte annak kapcsán, hogy a képviselőház plenáris ülését egy újabb korrupciógyanúba keveredett képviselő, az ellenzéki Alin Trăsculescu ügyében kellett hétfőn összehívni. 

A DNA befolyással való üzérkedéssel és vagyonnyilatkozata meghamisításával gyanúsította meg az RMDSZ politikai alelnöki tisztségét is betöltő Borbély Lászlót. A politikus emiatt áprilisban lemondott miniszteri tisztségéről, de kifejtette: szerinte politikai lejárató kampányt indítottak ellene, és ügyirata nem tartalmaz bizonyítékokat. 

Victor Paul Dobrét az államfő leváltásáról rendezett júliusi népszavazás érvénytelenítésének szándékos hátráltatásával gyanúsította a DNA. 

A képviselői mandátummal is rendelkező volt miniszterek esetében csak akkor indulhatott volna bűnvádi eljárást a DNA, ha ahhoz a képviselőház hozzájárul, de a két politikus “kiadását” szeptemberben a képviselőház kormánytöbbsége elutasította. Ennek a döntésnek a felülvizsgálatát kérte az államfő. 

A jogi bizottság döntése után a képviselőház plénuma hétfői ülésén már nem tűzte napirendre a két volt miniszterre vonatkozó államfői kérést. 

Az alsóház plénuma hétfőn meghallgatta az igazságügyi miniszter tájékoztatását a csúszópénz elfogadásával gyanúsított Alin Trăsculescu PDL-s képviselő ügyében, akit egy tettenérés nyomán 24 órás őrizetbe vett a DNA. Trăsculescu ügyében nem rendeztek szavazást, mert a vádhatóság nem kezdeményezte a képviselő előzetes letartóztatásba helyezését.

Forrás: mti

 

Ennyien olvasták: 174

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.