Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Nem tárgyalják újra Borbély László ügyét

Központ november 13, 2012 Belföld

Nem tárgyalják újra Borbély László ügyét

A képviselőház jogi bizottsága elutasította hétfőn Borbély László volt környezetvédelmi és Victor Paul Dobre korábbi közigazgatási miniszter mentelmi ügyének újratárgyalását. A két volt miniszter esetében az alsóház korábban nem járult hozzá, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) elindítsa ellenük a bűnvádi eljárást. 

 

A korrupció gyanúját megalapozatlannak tartó két korábbi miniszter ügyének felülvizsgálatát Traian Băsescu kezdeményezte annak kapcsán, hogy a képviselőház plenáris ülését egy újabb korrupciógyanúba keveredett képviselő, az ellenzéki Alin Trăsculescu ügyében kellett hétfőn összehívni. 

A DNA befolyással való üzérkedéssel és vagyonnyilatkozata meghamisításával gyanúsította meg az RMDSZ politikai alelnöki tisztségét is betöltő Borbély Lászlót. A politikus emiatt áprilisban lemondott miniszteri tisztségéről, de kifejtette: szerinte politikai lejárató kampányt indítottak ellene, és ügyirata nem tartalmaz bizonyítékokat. 

Victor Paul Dobrét az államfő leváltásáról rendezett júliusi népszavazás érvénytelenítésének szándékos hátráltatásával gyanúsította a DNA. 

A képviselői mandátummal is rendelkező volt miniszterek esetében csak akkor indulhatott volna bűnvádi eljárást a DNA, ha ahhoz a képviselőház hozzájárul, de a két politikus “kiadását” szeptemberben a képviselőház kormánytöbbsége elutasította. Ennek a döntésnek a felülvizsgálatát kérte az államfő. 

A jogi bizottság döntése után a képviselőház plénuma hétfői ülésén már nem tűzte napirendre a két volt miniszterre vonatkozó államfői kérést. 

Az alsóház plénuma hétfőn meghallgatta az igazságügyi miniszter tájékoztatását a csúszópénz elfogadásával gyanúsított Alin Trăsculescu PDL-s képviselő ügyében, akit egy tettenérés nyomán 24 órás őrizetbe vett a DNA. Trăsculescu ügyében nem rendeztek szavazást, mert a vádhatóság nem kezdeményezte a képviselő előzetes letartóztatásba helyezését.

Forrás: mti

 

Ennyien olvasták: 453

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.