Központ
2018. június 21. csütörtök, Alajos, Leila

Német választások: így reagáltak Európában Merkelék győzelmére

Központ szeptember 23, 2013 Belföld

Német választások: így reagáltak Európában Merkelék győzelmére

Hannes Swoboda, az Európai Parlament szocialista frakciójának osztrák vezetője szerint be kell vonni a szociáldemokratákat a kormányzásba Németországban. Herman Van Rompuy, az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács elnöke örömének adott hangot, hogy a választási eredmények tanúsága szerint folytatódhat szoros együttműködése Angela Merkellel. 

A német parlamenti választások kimenetéről szóló eddigi jelzések szerint nem folytatható a konzervatív-liberális koalíció Angela Merkel kancellár vezetésével, és csak a szociáldemokraták (SPD) bevonásával létrehozandó nagykoalíció hozhat stabilitást Németországban – vélekedett vasárnap este Brüsszelben kiadott nyilatkozatában Hannes Swoboda, az Európai Parlament (EP) szocialista frakciójának osztrák vezetője.

Az előzetes jelentések szerint a liberális FDP nem került be a Bundestagba. Az még nem egyértelmű, hogy a kereszténydemokrata-keresztényszociális CDU/CSU pártcsalád abszolút többséget szerzett-e, de Swoboda szerint egy színtiszta CDU/CSU-kormányzat kockázatos lenne mind az országnak, mind Európának. A stabil kormányzás és a fontos reformok sorsa nem függhet egyetlen mandátumos parlamenti többségtől – vélekedett az EP szocialista frakcióvezetője.

Swoboda – utalva arra, hogy a kereszténydemokraták mellett a szociáldemokraták is növelték mandátumaik számát – arra ösztönözte az SPD-t, hogy élve a választóktól kapott felhatalmazással, vállalja a nagykoalícióban való részvétel felelősségét, feltéve, ha Angela Merkel elfogadja a kiegyensúlyozott társadalmi reformok, a szociális értelemben igazságosabb Európa szükségességét.

Herman Van Rompuy gratulált Angela Merkelnek

Herman Van Rompuy, az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács elnöke gratulált Angela Markel német kancellárnak, a kereszténydemokraták (CDU) vezetőjének a vasárnapi németországi parlamenti választáson elért eredményhez.

„Biztos vagyok abban, hogy a Német Szövetségi Köztársaság és annak kormánya továbbra is elkötelezett lesz amellett, hogy hozzájáruljon a békés és gazdaságilag sikeres, valamennyi polgár javát szolgáló Európa felépítéséhez” – fogalmazott a belga kereszténydemokrata politikus.

Herman Van Rompuy örömének adott hangot, hogy a választási eredmények tanúsága szerint folytatódhat szoros együttműködése Angela Merkellel. 

forrás: MTI

Ennyien olvasták: 221

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.