Központ
2017. december 17. vasárnap, Lázár, Olimpia
Borús
Holnap
Borús
Borús
Hétfő
Borús
Derült
Kedd
Derült

„Nemzeti összefogással visszaszerezhető Marosvásárhely önkormányzata”

Központ június 5, 2014 Belföld

„Nemzeti összefogással visszaszerezhető Marosvásárhely önkormányzata”

Toró T. Tibor szerint a magyarság nemzeti összefogással visszaszerezheti az elvesztett marosvásárhelyi önkormányzati pozícióit. 

      

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke Marosvásárhelyen vett részt a Nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett ünnepségen, amelyet az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Maros megyei szervezete tartott szerda délután a Bolyai téri unitárius templom udvarán. 

Toró T. Tibor úgy vélte, elkezdődött valami akkor, amikor a magyar Országgyűlés a Nemzeti összetartozás napjává nyilvánította a trianoni évfordulót. Ez a nap ugyanis alkalmat ad arra, hogy a közösség a múltba révedés helyett a jövőjéről beszéljen. Az EMNP elnöke szerint a “frontvárosnak számító” Marosvásárhelyen az összetartozás napjának arról kell szólnia, hogy a magyarság összefogásával visszaszerezhető a város vezetése. 

Az EMNP elnöke arra utalt, hogy a közel 128 ezer lakosú, 45%-ban magyarok által lakott Marosvásárhelyen a magyarság jelöltjének 2000 óta nem sikerült megnyernie a polgármester-választást, és a 2012-es önkormányzati választásokon meghiúsult a magyar pártok közös jelöltállítása. A következő önkormányzati választásokat 2016 nyarán tartják Romániában. 

“Csak akkor sikerülhet, ha az összetartozás érzése, az együttműködés kényszere, a másik tisztelete, a közös nemzeti érdek legyőzi a szűk pártérdeket. Marosvásárhely csak úgy szerezhető vissza, hogyha azok, akik összetartoznak össze is tudnak fogni, félreteszik a szűk csoportérdeket és egységes fellépésben gondolkoznak” – jelentette ki Toró T. Tibor. 

A marosvásárhelyi rendezvényen felszólaló Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja elmondta, ezen a napon azokra kell emlékezni, akik az elmúlt 94 évben összetartották a nemzetet, óvták magyarságukat akkor is, amikor zaklatták ezért őket. Nekik köszönhető ugyanis, hogy a történelmi sorscsapásokat a nemzet túlélte, és leküzdötte.

“A veszteségeken és a nemzeti traumán túl arra a tényre kell emlékezni, hogy több mint 90 évvel a szörnyű sorscsapás, az elszenvedett megpróbáltatások hosszú sora után mégsem a nemzetellenes erők győzedelmeskedtek” – jelentette ki a főkonzul. Hozzátette, ma Magyarországon is többen vannak azok, akik megértették, hogy a magyarságot nem az önkényesen meghúzott határok jelölik ki, és akik felelősséget vállalnak a határon túli magyarokért. 

A marosvásárhelyi rendezvényen mintegy kétszázan vettek részt.

Forrás: mti

 

Ennyien olvasták: 120

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.