Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Növelik a szociális segélyeket

Központ május 13, 2013 Belföld

Növelik a szociális segélyeket

Júliustól emelik a szociális segélyeket, hogy ellensúlyozzák az energiaárak liberalizációja által okozott többletterheket a hátrányos helyzetű családokban – közölték pénteken a központi lapok Victor Ponta miniszterelnök előző esti bejelentésére hivatkozva. A garantált minimumjövedelem két lépcsőben (júliustól illetve januártól) átlagosan 13 százalékkal emelkedik, a családi segélynek nevezett szociális támogatás pedig átlagosan 30 százalékkal.

 

Az ehhez szükséges költségvetési többletkiadást, amelyet a második félévben 200 millió lejre becsülnek, az energiacégekre februártól kivetett különadóból fedezik Romániában. A közmunkaköteles garantált minimumjövedelem a családtagok számának függvényében változik Romániában: jelenleg havi 125 lej egy egyedülálló személy, és 390 lej egy négytagú család esetében. Ezen kívül azok a gyermekes családok, amelyekben az egy főre eső jövedelem nem éri el a havi 370 lejt 30 és 180 lej közötti úgynevezett családi segélyre jogosultak – a jövedelemtől független, minden kiskorú után járó 42 lejes általános családi pótlékon felül.

A munkaügyi minisztérium korábban egy újabb segélytípus bevezetésével akarta ellensúlyozni az energiaárak növekedését: a februárban közvitára bocsátott tervezet szerint havi 20 lej körüli összeggel toldották volna meg a rászorulók szociális segélyét. A miniszterelnök által bejelentett új változat a segély hasonló nagyságrendű emelkedését eredményezi, amely a Világbank szakértőinek becslése szerint fedezi az energiaárak liberalizációja következtében várható többletkiadásokat.

Románia a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelszerződésben kötelezettséget vállalt arra, hogy fokozatosan liberalizálja az energiaárakat: az ipari fogyasztóknál 2014 végén, a háztartási fogyasztók esetében 2017 végén szűnik meg a árszabályozás. Emiatt a most még szabályozott lakossági gázár öt év alatt több mint duplájára nő.

Forrás: mti

 

Ennyien olvasták: 476

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.