Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Óriási bírságot kapott Izsák Balázs a felvonulás miatt

Központ március 18, 2014 Belföld

Óriási bírságot kapott Izsák Balázs a felvonulás miatt

Összesen 36 ezer lej bírságot szabtak ki a március 10-i, Székely Szabadság Napja nevű autonómiatüntetés résztvevőire – közölte kedden a Maros Megyei Csendőrség.

 

A közlemény szerint azokat büntették, akik dulakodtak a csendőrökkel és akadályozták a forgalmat a városban „az engedély nélküli felvonuláson”. Összesen tizenegy személyt bírságolták meg, három személy ellen pedig bűnvádi eljárás beindítását is kezdeményezték a hatóságok. A három eset hivatalos személy elleni erőszak, fehér fegyver viselése és robbanóanyag (petárda) használata vádját tartalmazza.

A tüntetés főszervezője, SZNT elnöke, Izsák Balázs 12 ezer lejes büntetést kapott. A többi megbírságolt személy mindegyike Hargita vagy Kovászna megyei személy, többek között olyanok is, akik állításuk szerint nem is voltak jelen a március 10-i felvonuláson.

Az SZNT fellebbezni fog

“A 60/1991 számú törvény 26 cikk a) pontja mindössze a bejelentetlen, bejegyezetlen vagy a betiltott rendezvények megtartásának a büntetését írja elő. Ezzel szemben a szervezők a bejelentési kötelezettségüknek eleget tettek, rendezvényt betiltó polgármesteri határozatot pedig nem kaptak mind a mai napig. A törvény 26. cikk b) pontja szerint büntetést von maga után, ha a szervezők nem tartják tiszteletben az időpontot, a helyszínt, és az útvonalat. Ezzel szemben az események ebből a szempontból is megfeleltek az előzetes bejelentésbe foglaltaknak. A törvény 26. cikk c) pontja szerint büntetést von maga után, ha a szervezők nem szakítanak meg egy nyilvános nagygyűlést, ha az rendbontásba torkollik. A törvény azt is megállapítja, (12.i) hogy a rend helyreállítása után a megadott időkeretekben lehet folytatni a rendezvényt. Ilyen helyzet azonban nem volt, a csendőrség részéről sem érkezett olyan jelzés, hogy félbe kell szakítani a nyilvános gyűlést, ezért a 26 cikk c. pontjával indokolt büntetés is megalapozatlan” – áll az SZNT által, szerkesztőségünkbe is elküldött közleményben.

Leszögezik: ezek alapján megállapítható a csendőrség törvényellenesen szabott ki büntetést a Székely Szabadság Napjának szervezőjére, ezért a szervező a bíróságon fogja megtámadni a büntetést megállapító jegyzőkönyvet.

Forrás: maszol, agerpres, közlemény

Ennyien olvasták: 525

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.