Belföld

Példátlanul súlyos börtönbüntetésre ítélték a román futball nyolc vezetőjét

Példátlanul súlyos börtönbüntetésre ítélték a román futball nyolc vezetőjét

Példátlanul súlyos, összesen 40 év börtönbüntetésre ítélték Romániában másodfokon a román futballvilág nyolc közismert személyiségét, akiket jelentős mértékű adócsalásban találtak vétkesnek.

 

A letöltendő börtönbüntetésre ítéltek között található George Copos, a Rapid Bucuresti tulajdonosa – aki korábban Románia miniszterelnök-helyettese volt -, Ioan és Victor Becali játékosügynökök, Cristi Borcea, a Dinamo Bucuresti egyik tulajdonosa, valamint Mihai Stoica, a Steaua Bucuresti menedzsere.

A legsúlyosabb büntetést – nyolc év szabadságvesztést – Ioan Becali kapta, őt követi Victor Becali és Borcea hét-hét év börtönbüntetéssel. Copost öt, Stoicát pedig négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Az ügy másik három szereplője, Jean Padureanu, a román első ligás Gloria Bistrita tulajdonosa, Gheorghe Netoiu, a Dinamo volt tulajdonosa és Gheorghe Popescu játékosügynök három-három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Popescu az egyik legkiválóbb román futballista volt, aki pályafutása során a Barcelona és a török Galatasaray mezét is viselte.

A nyolc személyt azzal vádolták, hogy 1999 és 2005 között 1,5 millió dollárral megkárosították a román államot azáltal, hogy 12 román labdarúgó külföldi eladásakor elhallgatták az üzletek valós értékét. A vádirat szerint négy román futballcsapatot több mint 10 millió dolláros kár ért a tranzakciók nyomán, hiszen a pénz az ügyészek szerint a vádlottak számlájára került.

A vádlottak jogorvoslati kérelmet nyújthatnak be a legfelső bíróságra. A mostani döntés fordulatot jelent, hiszen első fokon mind a nyolc vádlottat felmentette a bukaresti törvényszék.

forrás: MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.