Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Pénzt kapunk az újrahasznosításért

Központ november 12, 2012 Belföld

Pénzt kapunk az újrahasznosításért

Öt banit kapnak egységenként azok a vásárlók, akik az üzletláncokban kihelyezett speciális tárolókba gyűjtik az alumíniumdobozokat és műanyagpalackokat. 

 

A környezetvédelmi tárcavezető, Rovana Plumb, a Green Group szervezet alapítója, Constantin Damov és a nagy üzletláncok szövetségének elnöke, Delia Nica hétfőn írta alá azt az egyezményt, amely a csomagolóanyag-hulladék gyűjtését és újrahasznosítását hivatott szorgalmazni. 

Az egyezmény szerint az újrahasznosító cég biztosítja majd a berendezéseket, míg a kereskedők vásárlási utalványokkal ösztönzik az újrahasznosításban résztvevőket. 

Az egyezmény szerint a környezetvédelmi minisztérium eltörli a 16 százalékos jövedelemadót azokra a csomagolóanyagokra, amelyeket ezekben az automatákban gyűjtenek, és eltörli az alumíniumdobozokra kirótt három százalékos adót is.  

„Az újrahasznosítást célzó berendezéseket fokozatosan szerelik majd be minden üzletlánchoz, attól függően, hogy milyen gyorsan kötnek szerződést az újrahasznosítókkal” – jelentette ki Nica.

Damov szerint egy ilyen berendezés ára eléri a 20 ezer eurót,amihez hozzájön a fenntartási költség is, így összesen 30 ezer eurót kóstál a gépezet. 

Az elmúlt két évben öt hasonló berendezés próbaként működött. Pitești-en augusztusban egy ilyen berendezés 60 086 műanyagpalackot és 21 731 alumíniumdobozt gyűjtött.   

A helyszínen jelenlevő Victor Ponta miniszterelnök megígérte, hogy a kormány átvállalja majd azoknak az önkormányzatok költségének a felét, ahol hasonló hulladéktárolókat szerelnek fel, hiszen, mint mondta, „nem akar a műanyagpalackok országában élni.” Szerinte hasonló berendezéseket kellene elhelyezni az éttermek, klubok, stadionok környékén is. 

forrás: manna.ro/mediafax

 

Ennyien olvasták: 427

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.