Központ
2018. január 16. kedd, Gusztáv
Currently
Currently
Currently

Peti András feladatkörei között az anyakönyvvezetés

Központ július 18, 2013 Belföld

Peti András feladatkörei között az anyakönyvvezetés

Peti András, nemrégiben megválasztott RMDSZ-es alpolgármester beköltözött a Városháza épületében levő irodájába, és Dorin Florea a hatásköreit is kijelölte.

 

„Az elmúlt 13 év legtöbb alpolgármesteri feladatkörét kaptam meg, amelyet egyértelműen kihívásnak tekintek. Ezek között van a távfűtés problémájának rendezése, a Jedd és a Maros Megyei Sürgősségi Kórház közötti belső körgyűrű megépítése, a megyei integrált hulladékgazdálkodási terv kidolgozása, anyakönyvvezetés (magyar nyelven is), adók és illetékek behajtásának koordinációja, ugyanakkor az Európai Kulturális Főváros projekt megpályázása is” – sorolta Peti.

Emellett a helyi RMDSZ tervei között szerepel egy, a város kulturális életét fellendíteni hivatott főigazgatóság létrehozása, amelynek hatáskörébe a Középkori Vár, a Művész Mozi, a Nyári Színpad és a meggyesfalván levő Művelődési Ház fog tartozni.

„Ugyanakkor a vásárhelyi szobrok feltérképezése, állapotának megvizsgálása, restaurálása, de a magyar közösséget érintő problémákról szóló viták és kerekasztal-beszélgetések megszervezése is a közeljövő tervei” – szögezte le Peti.

Két pillére épülő RMDSZ-stratégia

Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete mai sajtótájékoztatóján bemutatta programját is, amely elmondásuk szerint két alappillérre épül: önkormányzati-politikai vonalra, illetve a közösségépítésre.

„A város közigazgatásában szeretnénk aktívan szerepet vállalni, de a helyi magyar közösség társadalmi életének megszervezése, támogatása és egy életerős közösség kialakítása a célunk” – mondta el Peti András alpolgármester. Azt is hozzátette, hogy alakítója, generáló motorja kíván lenni a fenti folyamatnak, minden szakterületen. Követezésképp szervezetépítésre, gazdaságra, művelődésre, kultúrára, oktatásra vonatkozó stratégiákat dolgoznak ki, de ifjúsági, szociális és környezetvédelmi kérdések megoldására is törekednek.

Tervük a mára már „elrománosodott”, és kulturális programokban szegényes Marosvásárhelyi Napok napirendjébe, szellemiségébe magyar kultúrát és értékeket is becsempészni.

Novák Zoltán, a városi RMDSZ kultúráért felelős alelnöke elmondta, hogy egy helyi napilappal közösen egy történelmi kiadványt hoztak tető alá, amely havonta jelenne meg, és amely a kommunizmus időszakát dolgozná fel. A Kommunizmus fogságában című havilap magyar és román nyelven is megjelenik, történészeknek, diákoknak, laikusoknak egyaránt ajánlott.

Ennyien olvasták: 140

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.