Központ
2019. december 15. vasárnap, Valér

„Piros a vér a pesti utcán”

Központ október 23, 2013 Belföld

„Piros a vér a pesti utcán”

Színültig telt ma este a Bolyai téri unitárius templom Marosvásárhely lakosaival, akik átélői voltak, vagy érdeklődtek az 1956-os magyar forradalom és szabadságharckor történt eseményekről. A közönséget Jakab István, az Erdélyi Magyar Néppárt marosvásárhelyi szervezetének elnöke üdvözölte, utána Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusát Lukács Bence konzul képviselte, és tolmácsolta az intézmény üzenetét.

 

A Boros Zoltán által vezetett rendezvényen filmvetítést láthattunk arról, hogyan élték meg a bukaresti román diákok az 1956-os budapesti eseményeket. De arra is választ kaptunk, hogy a forradalom során mi történt a marosvásárhelyi közösséggel, illetve akkori orvosis diákok milyen elbánásban részesültek. Saját történetét mesélte el dr. Szász István Tas orvos, író, de a majdnem hatvan évvel ezelőtti Budapesten jelen levő Nagy Géza számolt be tapasztalatairól, sőt, a közönségnek megmutatta a kabátzsebéből elővett Sztálin-szobor egy darabkáját, és egy ÁVH-s autó olvadékának darabját.

A több mint másfél órás rendezvényen a forradalomhoz kapcsolódó személyes történeteket hallgathattak meg az egybegyűltek a közönség soraiban helyet foglaló személyektől, és végül közösen mondták: „Így született a szabadság, hogy a pesti utcán folyt a vér”.

Ennyien olvasták: 334

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.