Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Ponta: Băsescu és a PDL a hibás a schengeni csatlakozás halasztásáért

Központ március 4, 2013 Belföld

Ponta: Băsescu és a PDL a hibás a schengeni csatlakozás halasztásáért

A jobbközép ellenzéket hibáztatta Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök vasárnap amiatt, hogy a tagországok várhatóan ismét elhalasztják Románia felvételét a határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe.

 

A kormányfő Hans-Peter Friedrich német belügyminiszter bejelentésére reagált, aki a Der Spiegelnek azt mondta: Németország egyelőre elutasítja Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez, és vétót emel, ha a két ország ragaszkodik a szavazáshoz az uniós belügyminiszterek tanácskozásán. A német belügyminiszter szerint a két országnak határozottabban kell fellépnie a korrupció ellen. A jelenlegi viszonyok között a schengeni tagság megadása esetén minden további ellenőrzés nélkül akár Németországba is beutazhat az a külföldi, aki megvesztegetéssel román vagy bolgár vízumot szerez – hangsúlyozta Hans-Peter Friedrich.

“Nincs miért Németországot hibáztatnom. Azoknak teszek szemrehányást, akik Brüsszelben és Berlinben szidják Romániát és örülnek, ha elsüllyedünk, miután maguk lékelték meg a hajót” – mondta Ponta, Traian Băsescu államfőre és a Demokrata Liberális Pártra (PDL) utalva.

A kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) álláspontja szerint Románia teljesítette a schengeni csatlakozás feltételeit. Traian Băsescu államfő viszont úgy vélekedett, hogy az USL megpróbálta maga alá gyűrni az igazságszolgáltatást, megingatta a jogállamiságot és eltávolította Romániát a schengeni csatlakozástól. Az államfő nyilvánosan kifejtett aggályait Ponta több ízben úgy kommentálta: Băsescu és az őt támogató PDL szándékosan próbálja lejáratni Romániát, nehogy az USL-kormány sikere legyen az esetleges schengeni csatlakozás.

Titus Corlățean külügyminiszter is a jobboldalt kárhoztatta. Egy vasárnapi rendezvényen azt mondta: az elutasítás nem Németország, hanem a berlini “kereszténydemokrata kormány egy részének” álláspontja, amely az Európai Néppárt tagja, “akárcsak a PDL”.

Vasárnap a kül- és belügyminisztérium közös közleményben szólította fel azokat az országokat, amelyek ellenzik Románia és Bulgária belépését, hogy álláspontjukat az uniós szerződésekre és a schengeni egyezményre alapozó érvekkel támasszák alá. Ugyanakkor a román illetékesek arra kérték európai partnereiket, hogy a két ország belépését ugyanolyan “korrekt és konstruktív” módon kezeljék, mint annak a kilenc államnak az ügyét, amely 2007-ben csatlakozott a schengeni övezethez.

forrás: manna.ro, mti

 

Ennyien olvasták: 428

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.