Központ
2020. július 07. kedd, Apollónia

Ponta: módosíthatjuk az alkotmányt a magyarok kedvéért

Központ május 25, 2013 Belföld

Ponta: módosíthatjuk az alkotmányt a magyarok kedvéért

A Csíkszeredában tartott RMDSZ-kongresszuson Victor Ponta kijelentette: a román alkotmány megváltoztatásáról szó sem lehet, viszont módosításokra hajlandó lenne, és a székely zászlók ügyében is gesztust tett. 

Ponta beszédében azt  mondta: bár a Romániát nemzetállamként meghatározó alkotmány első cikkelyének megváltoztatására nincs reális esély, de olyan módosításra igen, amely garantálja, hogy a romániai magyarok az ország részei, egyenlő és legitim polgárai. A román elnök szerint elengedhetetlen, hogy a román kormány mindig párbeszédet folytasson az RMDSZ-szel, mint a magyar közösség egyetlen választói legitimitással rendelkező képviseletével.

Ponta a székely zászlóra utalva rámutatott: egy olyan szabályozást javasolt nemrég az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében elmondott beszédében, amely a román és az EU-zászló mellett elismeri a helyi jelképeket.

A régiók kialakításáról szólva azt mondta: megérti, hogy a magyarság nem akar olyan óriásrégiót, amelynek központja távol van, és amelynek irányításában közösség képviselői kisebbségben vannak. “Azt a formulát keressük, amely az identitás megőrzését és a fejlődést is biztosítja” – ígérte. A marosvásárhelyi magyar orvosképzés ügyében Ponta kijelentette: az oktatási miniszternek a “felelőssége és jogköre”, hogy érvényt szerezzen a román és a magyar tanárok között tavaly született megállapodásnak.

A miniszterelnök úgy vélekedett, a romániai magyar közösség gondjaira csak párbeszéddel lehet megoldást találni. Orbán Viktor magyar miniszterelnökre utalva Ponta tréfásan megjegyezte: az RMDSZ-nek “két Viktorja is van, aki az RMDSZ barátságát keresi”.

Forrás: mti, magyar hírlap

Ennyien olvasták: 262

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.