Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Ponta: román vagy lengyel lesz a NATO főtitkár

Központ április 30, 2013 Belföld

Ponta: román vagy lengyel lesz a NATO főtitkár

Victor Ponta miniszterelnök azt valószínűsíti, hogy a következő NATO-főtitkár a frissen csatlakozott országok valamelyikéből kerül majd ki, ami szerinte “egyértelműen” Lengyelországot, vagy Romániát jelentheti – közölte kedden a politikus egy televíziós nyilatkozatban.

 

Az Észak-atlanti Szövetség élére 2009-ben megválasztott dán Anders Fogh Rasmussen mandátuma jövő nyáron jár le. 

A sajtóban korábban már felröppent egy olyan híresztelés, hogy Traian Băsescu államfő – akinek elnöki mandátuma 2014 végén jár le – megpályázná a NATO-főtitkári tisztséget. “A román állam egyetlen intézménye sem javasolt ilyesmit” – reagált a híresztelésre az államfő szóvivője.

Victor Ponta miniszterelnök a B1 hírtelevíziónak adott interjújában elmondta: megkereste őt egy román politikus – nem Băsescu -, aki támogatását kérte ahhoz, hogy megpályázza a NATO-főtitkári tisztséget.

“Bármiért is haragudtunk volna egymásra, támogatni fogom, ha egy románnak reális esélye lesz egy ilyen fontos tisztséget betölteni” – mondta Ponta. A műsorvezető kérdésére sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, hogy Mircea Geoanăkorábbi washingtoni nagykövetről, külügyminiszterről, szenátusi elnökről és államfőjelöltről van-e szó.

Közelmúltban tett amerikai látogatásáról hazatérve Geoană a jelöltségét firtató kérdésre annyit mondott a Mediafaxnak: azért lobbizott, hogy a főtitkári tisztséget a NATO-hoz újonnan csatlakozott országok valamelyike kapja meg 2014-ben. A hírügynökség felidézte, hogy Damon Wilson, az Egyesül Államok Atlanti Tanácsának ügyvezető alelnöke Twitter-oldalán “hiteles NATO főtitkár-jelöltnek” nevezte Mircea Geoanát.

forrás: mti

 

Ennyien olvasták: 856

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.