Központ
2017. november 21. kedd, Olivér
Havazás
Ma
Havazás
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Derült
Csütörtök
Derült

Ponta szerint Románia tíz év múlva energetikailag független lesz

Központ május 6, 2013 Belföld

Ponta szerint Románia tíz év múlva energetikailag független lesz

A magyar MOL csoport és az orosz Gazprom csoport érdekeltségébe tartozó szerb NIS kőolajvállalat közös vegyesvállalatot kíván létrehozni, hogy Romániában kőolajat termeljen ki – jelentette be Kiril Kravcsenko, a NIS vezérigazgatója.

 

Kravcsenko megjegyezte, a MOL-lal a finomítás és forgalmazás terén is együttműködnek, bár a benzinkút-hálózataik versenytársak.


A NIS ugyanúgy szeretne működni, mint a MOL vagy az OMV, vagyis a kitermeléstől az energiamenedzsmentig függőlegesen integrálná a különböző szektorokat. Ezért most az egész Kárpát-medencére kiterjesztené a kutatási és kitermelési tevékenységét: Magyarországon, Romániában, Bosznia-Hercegovinában és más országokban is hasonló műveletekbe kezdene, mondta a vezérigazgató.

A NIS tavaly jelentette be, hogy 120 kutas benzinkút-hálózatot hozna létre Romániában 2014 végéig. A tavalyi év végén 5 kúttal rendelkezett Szeben, Fehér és Bihar megyében, és két másiknak az építésébe fogott a Bukarest – Piteşti autópálya mentén, Gazprom néven.

A MOL 2010-ben három nyugat-romániai területre nyert kitermelési jogot, 2011-ben meg is kötötte rájuk a koncessziós szerződést. A magyar cégcsoport 130 benzinkutat működtet az országban.

Románia gázszükségletének 20 százalékát importálja a Gazpromtól háromszor annyiért, mint amennyiben az itthon kitermelt földgáz kerül.

Az ország tíz éven belül függetlenné válhatna energetikailag – állította pénteken Victor Ponta. A kormányfő szerint ez a Fekete-tengeri kőolaj és földgáz kitermelésével válhatna valóra. Hozzátette, a Petrom 300 millió eurót fog beruházni új szondákba. Az OMV-Petromnak jelenleg is van tengeri fúrótornya a Fekete-tengerben.

forrás: manna.ro/mediafax

 

Ennyien olvasták: 143

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.