Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Ponta szerint Románia tíz év múlva energetikailag független lesz

Központ május 6, 2013 Belföld

Ponta szerint Románia tíz év múlva energetikailag független lesz

A magyar MOL csoport és az orosz Gazprom csoport érdekeltségébe tartozó szerb NIS kőolajvállalat közös vegyesvállalatot kíván létrehozni, hogy Romániában kőolajat termeljen ki – jelentette be Kiril Kravcsenko, a NIS vezérigazgatója.

 

Kravcsenko megjegyezte, a MOL-lal a finomítás és forgalmazás terén is együttműködnek, bár a benzinkút-hálózataik versenytársak.


A NIS ugyanúgy szeretne működni, mint a MOL vagy az OMV, vagyis a kitermeléstől az energiamenedzsmentig függőlegesen integrálná a különböző szektorokat. Ezért most az egész Kárpát-medencére kiterjesztené a kutatási és kitermelési tevékenységét: Magyarországon, Romániában, Bosznia-Hercegovinában és más országokban is hasonló műveletekbe kezdene, mondta a vezérigazgató.

A NIS tavaly jelentette be, hogy 120 kutas benzinkút-hálózatot hozna létre Romániában 2014 végéig. A tavalyi év végén 5 kúttal rendelkezett Szeben, Fehér és Bihar megyében, és két másiknak az építésébe fogott a Bukarest – Piteşti autópálya mentén, Gazprom néven.

A MOL 2010-ben három nyugat-romániai területre nyert kitermelési jogot, 2011-ben meg is kötötte rájuk a koncessziós szerződést. A magyar cégcsoport 130 benzinkutat működtet az országban.

Románia gázszükségletének 20 százalékát importálja a Gazpromtól háromszor annyiért, mint amennyiben az itthon kitermelt földgáz kerül.

Az ország tíz éven belül függetlenné válhatna energetikailag – állította pénteken Victor Ponta. A kormányfő szerint ez a Fekete-tengeri kőolaj és földgáz kitermelésével válhatna valóra. Hozzátette, a Petrom 300 millió eurót fog beruházni új szondákba. Az OMV-Petromnak jelenleg is van tengeri fúrótornya a Fekete-tengerben.

forrás: manna.ro/mediafax

 

Ennyien olvasták: 305

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.