Központ
2020. június 02. kedd, Anita, Kármen

Professzorokat küldene a magyar kormány a határon túli magyar intézményekbe

Központ július 10, 2013 Belföld

Professzorokat küldene a magyar kormány a határon túli magyar intézményekbe

A kormányzati tervek szerint ösztöndíjprogrammal segítenék, hogy magyarországi professzorok egy-két évig munkát vállaljanak külhoni magyar képzési nyelvű egyetemeken, főiskolákon – mondta Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) határon túli intézmények fórumának plenáris találkozóján kedden Budapesten.

Az ELTE Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetemének keretében tartott rendezvényen a helyettes államtitkár arra kérte a határon túli felsőoktatási intézmények képviselőit, írják össze, mely státusok betöltéséhez van szükségük anyaországi professzorokra, a magyarországi egyetemeket pedig arra, hogy állítsák össze intézményeikben, hány tanáruk érez kedvet a határon túli oktatáshoz.

Répás Zsuzsanna hozzátette: a ösztöndíjprogram részleteit most dolgozzák ki. Véleménye szerint a professzorok érdekeltté tétele mellett biztosítani kell nekik a Magyarországra való visszatérés lehetőségét is.

A magyarországi támogatással olyan magyar nyelvű kihelyezett képzéseket kell felkarolni a határon túli területeken, amelyek hiánypótlók, és nem olyanokat, amelyek a már meglévő képzések konkurenciáját jelenthetik – tette hozzá.

Répás Zsuzsanna elmondta, a határon túli magyar nyelvű felsőoktatás fejlődik, ugyanakkor a magyar nyelvű óvodákba csak akkor adják be gyermekeiket a magyar szülők, ha látják, „van kifutása a képzésnek” egészen az egyetemig.

Mint mondta, a magyar állam is felelős azért, hogy biztosítsák a szülőföldön történő magyar nyelvű tanulás lehetőségét. Ezt ösztöndíjprogramokkal is igyekeznek segíteni. Megemlítette azt is, fontosnak tartja a vajdasági magyar nyelvű tanárképzés elindítását.

Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia elnöke a tanácskozáson bejelentette: szervezetük állandó bizottságot állít fel a magyar képzési nyelvű egyetemek képviselőinek. A bizottság egyik fő feladata a képzési programok egyeztetése lesz.

forrás: MTI

Ennyien olvasták: 296

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.