Központ
2018. január 16. kedd, Gusztáv
Havazás
Ma
Havazás
Jégsörét
Holnap
Jégsörét
Jórészt felhős
Csütörtök
Jórészt felhős

Referendum helyett román himnusz

Központ november 14, 2013 Belföld

Referendum helyett román himnusz

Maros Megye Tanácsa csütörtökön elutasította a  székelyföldi fejlesztési régió létrehozását szorgalmazó népszavazás kiírásáról szóló RMDSZ-es határozattervezetet.

 

A sürgősségileg összehívott tanácsülés Romániai himnuszával kezdődött, holott ez csak különös esetekben történik. Emellett az elmúlt tanácsülésen megígért tolmácsgép sem állt az RMDSZ-es képviselők rendelkezésére, így nem beszélhettek azok anyanyelvükön.

Maros Megye Tanácsának ülésén elsőként Kelemen Márton frakcióvezető kért szót, aki elmondta, örül, hogy végre érdemben beszélhetnek a népszavazásról, de sajnálatosnak tartja, hogy a politikai pártok nem tartották fontosnak az ügybeni párbeszédet. Az ülésen jelen voltak Maros megyei települések polgármesterei: Péter Ferenc, Szováta polgármestere, Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere, Simon István kerelőszentpáli polgármester, de Peti András alpolgármester is szót kért. Mindannyian a referendum megszervezésének fontossága mellett érveltek, és hangsúlyozták: nem etnikai szavazatokról van szó, hanem a tét az EU-s alapok lehívása, illetve Marosvásárhely régióközponttá válása.

Végül tizennégyen szavaztak igennel, egy önkormányzati képviselő tartózkodott, a többi 19 azonban nemmel szavazott, így a határozattervezet megbukott.

Mint ismeretes, az RMDSZ 55 ezer aláírást gyűjtött össze a Maros megyei polgároktól, akik a december 8-án megszervezendő népszavazást támogatják. A referendum a három székelyföldi megyét egyetlen fejlesztési régióba sorolná, Marosvásárhely régióközponttal.

Ennyien olvasták: 162

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.