Központ
2020. június 06. szombat, Norbert, Cintia

Román-magyar dulakodás a Liviu Rebreanu iskolában

Központ június 21, 2013 Belföld

Román-magyar dulakodás a Liviu Rebreanu iskolában

Dulakodással ért véget a marosvásárhelyi Liviu Rebreanu Általános Iskola évzárója, ahol a román szülők kicsavarták a szülői kezdeményező csoport egyik tagjának kezéből a valós kétnyelvűségre felhívó molinót és összetépték.

               

 

Horváth-Kovács Ádám a Transindex megkeresésére elmondta: az ünnepség kezdetekor egy óriásplakátot emeltek a magasba, amelyen a kétnyelvű Európát szemléltették spanyolországi és angol fotókkal, feliratokkal, míg a molinó alsó részén a “director” szó szerepelt. Egy idő után román szülök jöttek oda, el akartak küldeni az iskolából, majd heves szóváltás alakult ki, mígnem az egy egyik szülő kitépte a kezemből a plakátot. Az esetet dulakodás követte, majd a csendőrség közbeavatkozása vetett véget a konfliktusnak” – idézte fel a történteket Horváth-Kovács Ádám. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a román diákok piros-sárga-kék nyakkendőbe jelentek meg az ünnepségnek, arra hivatkozva, hogy 20-án van a román lobogó napja.

Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei elnöke így reagált a történtekre: „Megdöbbenéssel veszem tudomásul, hogy a kétnyelvűség okán a Liviu Rebreanu Általános Iskolában incidens tört ki. Meggyőződésem, hogy az utóbbi héten mesterkélten felfújt kétnyelvű oklevél botrány, a 2-es iskola átnevezését megelőző és követő egyes román politikusok nyílt támadásai, magyarellenes kijelentéseik vezettek ahhoz, hogy a tegnap esti évzárón véleményüket óriásplakáton megjelenítő magyar szülőket rágalmazták. Elfogadhatatlannak tartom azt, hogy a törvények által szavatolt nyelvi jogainkat nemcsak, hogy figyelmen kívül hagyják a város és a megye egyes politikusai, hanem magyarellenes kijelentéseikkel veszélyes társadalmi feszültséget idéznek elő” – mondta Brassai.

Az elnök szerint, tekintettel arra, hogy a nyelvi jogok érvényesítését nem lehet az iskolákra bízni, melyek vezető tanácsában fölényes többségű a román képviselet, illetve egy általános iskola és három középiskola kivételével nincsenek magyar igazgatók, a helyi tanács szintjén kell rendezni a problémát. Az RMDSZ vásárhelyi frakciója határozattervezetet terjeszt a Helyi Tanács elé, melyben az iskolák adminisztrátori minőségében elrendelik az épületek belső tereinek kétnyelvű feliratozását.

Forrás: transindex.ro, közlemény

Fotó: Ferencz Éva

Ennyien olvasták: 308

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.