Központ
2020. január 24. péntek, Timót

Románia többnemzetiségű NATO-dandárt alakítana ki területén

Központ április 4, 2016 Belföld

Bukarest reményei szerint egy többnemzetiségű, Románia területén rotációs alapon működő NATO-dandár kialakításáról születhet döntés az észak-atlanti szövetség varsói csúcsértekezletén – mondta Mihnea Motoc védelmi miniszter hétfőn a Hotnews.ro hírportálnak adott terjedelmes interjúban.

mihnea-motoc

Motoc – riporteri kérdésre – tisztázta: nem arra az amerikai páncélos dandárra utal, amelynek Kelet-Európába telepítését múlt héten jelentette be az Egyesült Államok Európában állomásozó erőinek főparancsnoksága. A bukaresti javaslat egy olyan szárazföldi erő megszervezéséről szól, amelynek gerincét Románia adná, de azok a szövetségesek is részt vennének benne, amelyek eddig is rendszeresen jelen voltak a Romániában szervezett nemzetközi hadgyakorlatokon. Motoc emlékeztetett, hogy Bukarestben alakítják ki a NATO délkeleti hadosztály-parancsnokságát, és hozzátette, hogy a javasolt többnemzetiségű dandár ennek kötelékében működne.
A júliusi NATO-csúcs másik tétje Románia számára, hogy a NATO keleti és déli szárnyának megerősítése terjedjen ki egy többnemzetiségű tengerészeti erő megszervezésére a Fekete-tengeren. Motoc hangsúlyozta: nem flottáról, hanem egyfajta “megerősített együttműködésről” beszél, amelynek gyakorlataihoz esetenként olyan NATO-partnerországok hadihajói is csatlakozhatnak, mint Ukrajna vagy Grúzia.
Mihnea Motoc szerint a NATO nem helyhez kötött védelmi képességekben gondolkodik. Ennek csak egyik oka az, hogy az Oroszországgal kötött megállapodások nem teszik lehetővé nagyobb haderő állomásoztatását a térségben, illetve az, hogy a montreux-i egyezmény alapján a fekete-tengeri partszakasszal nem rendelkező országok hadihajói legfeljebb három hétig maradhatnak a Fekete-tengeren. A NATO nagyon sokat fektetett abba, hogy erőit flexibilissé, mozgékonnyá tegye, és képes legyen csapatait, felszereléseit egy integrált parancsnokság alatt rövid időn belül mozgósítani, a közös védelem érdekében – magyarázta a román miniszter.
Motoc elmondta: Románia a maga részéről folytatja hadereje fejlesztését, hadihajóinak korszerűsítési programja még idén elkezdődik, új páncélos szállító járműveket vásárol, jövőre pedig várhatóan egy második F-16-os repülőgépraj beszerzését is elindítja.

forrás: mti

 

Ennyien olvasták: 785

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.