Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Romániában a legveszélyesebbek az utak

Központ május 8, 2013 Belföld

Romániában a legveszélyesebbek az utak

Az EU tagállamaihoz hasonlítva Romániában 2010-ben rendkívül magas volt a balesetben elhunyt személyek száma. Relatív arányuk majdnem ugyanakkora volt, mint az Amerikai Egyesült Államokban. Ami a törvénykezés hatékonyságát illeti, tízes skálán nyolcas jegyet kapott az ország a WHO-tól, amelynek 2010-es adatokon alapuló jelentését idén hozták nyilvánosságra.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján Romániában, akárcsak Litvániában ezer személy közül 11,1 közúti balesetben hal meg.

Magyarországon ez a szám 9,1, míg Bulgáriában 10,4. A nyugat-európai államok közül “kimagaslunk”: Franciaországban ez az érték 6,4, Németországban és Dániában 4,7, Nagy-Britanniában 3,7, míg Svédországban csupán 3.

2010-ben közúti balesetben 2 377 személy hunyt el Romániában, 775 Bulgáriában, 740 Magyarországon, 3 648 Németországban, 3 992 Franciaországban, míg Oroszországban 26 567-en haltak meg.

Világszinten a hazai súlyos balesetek az Amerikai Egyesült Államokban történt halálos balesetekhez hasonlítanak, ott is ezer személy közül 11,4 közúton veszti életét, akárcsak Egyenlítői-Guineaban (11,4) vagy Bangladesben (11,6).

Az érték alapján Románia után Thaiföld, Dél-Afrika és egyes dél-amerikai államok következnek.

Mennyire tartjuk be a szabályokat?

Ami a közlekedési törvények és sebességkorlátozások hatékonyságát illetik, Románia a tízes skálán nyolcas jeggyel büszkélkedik. Norvégiát, Magyarországot, Ausztriát és Bulgáriát hetessel illette a Világszervezet, míg Belgium csak hatost kapott. Franciaország és Finnország viszont kilencest kapott.

Biztonsági öv használatát tekintve is az élmezőnyben jár Románia, ezt a világszervezet nyolcas jeggyel ismerte el, de az ország azoknak a tagállamok sorát erősíti, ahol nem tiltják a hands-free telefonálást vezetés közben.

Világszinten évente 1,24 millióan halnak meg közúti balesetben. A szám nem nőtt az előző évekhez képest, de még mindig elfogathatatlanul magas – jegyzik meg a WHO felmérésében.

forrás: manna.ro/mediafax

 

Ennyien olvasták: 302

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.