Központ
2017. november 20. hétfő, Jolán
Helyenként felhős
Hétfő
Helyenként felhős
Havazás
Holnap
Havazás
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű

Romániából is látható lesz az üstökös

Központ március 5, 2013 Belföld

Romániából is látható lesz az üstökös

A Panstarrs-üstökös drámaian fényesedett az elmúlt héten, így csodás látványt nyújthat az éjszakai égbolton. Hazánkból nagyjából március 10-étől lesz megfigyelhető szabad szemmel.

 

Az üstökös vasárnap – március 10-én – kerül legközelebb a Naphoz (ún. perihélium), így tisztán kivehető lesz szabad szemmel is.

A Panstarrs-t – hivatalosan C/2011 L4-üstököst – 2011 júniusában fedezték fel csillagászok a Hawaiin lévőt Pan-STARRS (Panoramic Survey Telescope & Rapid Response System) teleszkóppal. Az üstökös a hónap folyamán halad át a belső Naprendszeren, és kedden jut legközelebb a Földhöz, 160 millió kilométeren belülre.

Az üstökös márciusi fényességét érintően korábban kérdések merültek fel, mivel úgy tűnt, nem az elvártnak megfelelően viselkedett az év elején. A csillagászok egy objektum fényességét magnitúdóban adják meg, mely skálán a legkisebb számmal jelzett objektum a legfényesebb. A negatív számmal jelzettek kivételesen fényesek. Szabad szemmel még a +6 magnitúdójú, halovány objektumokat lehet észlelni az éjszakai égbolton.

Januárban az üstökös 1,5 magnitúdóval haloványabb volt az előre jelzettnél. Ez a séma ráadásul nem sokat változott február első felében sem. A csillagászok számítottak erre, mivel az üstökös, úgy tűnik, „újnak” számít, mely először közelíti meg csillagunkat, és az ilyen objektumok rendszerint nem fényesednek annyira ki, mint ahogy az előrejelzések sugallják.

Míg a C/2011 L4 a jelek szerint korábban halványult, a múlt héten hirtelen felragyogott, és minden egyes nappal fényesebb lett. A déli féltekén – ahol az üstökös felfedezése óta látszik – a megfigyelők az utóbbi napokban már azt jelentették, az üstökös egyre lenyűgözőbb az éjszakai égbolton. A legfrissebb becslések szerint a Panstarrs valamivel haloványabb, mint a Fomalhaut csillag, talán +1,5 magnitúdójú. Mindez igazán lenyűgöző érték, ha figyelembe vesszük, hogy egy-két héttel ezelőtt úgy tűnt, az üstökös fényessége alig éri majd el a +2 vagy +3 magnitúdót.

John E. Bortl üstökösszakértő szerint a Panstarrs mostanáig olyan furcsán viselkedett, hogy nem lehet semmilyen eshetőséget teljesen kizárni. „A napközelpont alapján a maximum fényességet +1 és +1,3 magnitúdó között várom. Mindez természetesen nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy az üstökös a perihéliumot követő néhány napban tovább fényesedik” – tette hozzá.

Az üstökös az előrejelzések szerint csütörtökön (március 7.) válik láthatóvá az északi féltekén – amennyiben az időjárás is engedi -, amikor is a nyugat-délnyugati horizont közelében tűnik fel, nagyon alacsonyan, fél órával napnyugta után. Az MCSE szerint hazánkból nagyjából március 10-étől lesz megfigyelhető szabad szemmel.

Március 12-én az üstökös majdnem közvetlenül a nyugati horizont felett tartózkodik majd, kevesebb, mint öt fokra balra a sarló alakú Holdtól. Az üstökös ezt követően lassan magasabbra emelkedik, és az égbolt nyugat-északnyugati horizontja felé mozdul március közepén és második felében, majd fokozatosan elhalványul, ahogy eltávolodik a Naptól és a Földtől.

hirado.hu/manna.ro

 

Ennyien olvasták: 112

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.