Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Sáncért, fáért, esőért: a legfurcsább adók Romániában

Központ április 30, 2013 Belföld

Sáncért, fáért, esőért: a legfurcsább adók Romániában

A sáncért, a csendért, a fáért és az esőért is adót fizetünk – a digi24.ro gyűjtötte össze az ország legfurcsább adózási indokait. 

 

A cikkből kiderül, hogy a Prahova megyei Plopeni településen a cégeknek 200 lej adót kell fizetniük a nyitva tartás meghatározásáért, amely szerint dolgoznak. Ha pedig módosítani szeretnének ezen, akkor további 100 lejt kell fizessenek. 

Bákóban az építkezéssel foglalkozó cégeknek az általuk kiásott sáncok után is fizetniük kell, naponta 2 lejt annak méteréért. Konstancán akár 2000 lejes csendadót is fizethetnek a cégek, annak függvényében, hogy mekkora területen fekszik a vállalkozásuk, a befolyt összegből a rendfenntartókat fizetik. Vidéken 2006 óta minden ló után 5 lejt kell fizessenek a gazdák, amely utána az Országos Lóverseny Hatóság kasszájába megy. 

A házasulandókat se nagyon kímélik, Galacon 19 óra után 28 lejjel több házasságkötési díjat kell fizetni, mint 19 óra előtt, ami egyébként 72 lej. Hasonlóan a helyzet Nagyszebenben is. Iaşiban a házasulandók fát kell, hogy ültessenek, vagy faadó fizetésére kötelesek. 

Adott esetben még az esőért is fizetni kell azokon a településeken, ahol csatornázás van. Sőt, ezt akkor is fizetni kell, ha nem esik csapadék. Az adó összegét a lakóházak területe alapján számolják ki, és egy család átlagosan 10 lejt fizet a csapadékért havonta. Az esővíz megadóztatását egyébként azzal indokolják, hogy az is igénybe veszi a csatornahálózatot. 

Temesváron a pirotechnikai cégek egy percnyi tűzijáték után 300 lejt kell, hogy fizessenek az önkormányzatnak. Az adó bevezetését azzal indokolták, hogy a tűzijáték zavarta a lakókat.

Forrás: digi24.ro, transindex.ro

 

Ennyien olvasták: 565

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.