Központ
2020. október 29. csütörtök, Nárcisz

Szabadnapot kapnak az egyetemisták

Központ december 3, 2012 Belföld

Szabadnapot kapnak az egyetemisták

Szabadnapot adnak december 10-ére, hétfőre az egyetemistáknak, hogy részt vehessenek az előző napi parlamenti választáson – jelentette be szombaton Victor Ponta miniszterelnök.

 

A december 9-i parlamenti választásokon, az egyéni választókerületes rendszerben mindenki ott adhatja le voksát, ahol a választási névjegyzékben szerepel: ez alól csak a külföldön tartózkodó állampolgárok képeznek kivételt. Ezért a más városokban tanuló egyetemistáknak haza kell utazniuk, ha élni akarnak választási jogukkal.


A miniszterelnöktől egy – a kormány nyílt napján részt vevő – egyetemi hallgató kérte, hogy legyen szabadnap a választás utáni hétfő. A miniszterelnök nem sokkal később bejelentette, hogy konzultált az oktatási tárca vezetőjével, aki beleegyezett a javaslatba.

“Azt szeretnénk, hogy minél többen szavazzanak, mert minden voks fontos” – tette hozzá Victor Ponta.

A fiatalember arra is rákérdezett, hogy a hazautazáshoz ingyenes vonatjegyeket is kapnak-e az egyetemisták: erre a kormányfő annyit mondott, hogy “megpróbálják elintézni”.

A egyetemisták szervezeteinek országos szövetsége (ANOSR) néhány napja hivatalos átiratban figyelmeztette a kormányt, hogy a román törvények éppen azokat korlátozzák választójoguk gyakorlásában, akik hosszú távon leginkább érdekeltek az ország jövőjének alakulásában. A szövetség ezért hivatalosan is kérte: biztosítsanak ingyenességet december 7. és 10. között a közszállítási járműveken, és adjanak szabadnapot december 10-én az egyetemistáknak.

forrás: manna.ro/mti

 

Ennyien olvasták: 455

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.