Központ
2017. október 23. hétfő, Gyöngyi
Eső
Hétfő
Eső
Eső
Holnap
Eső
Helyenként felhős
Szerda
Helyenként felhős

Szabadnapot kapnak az egyetemisták

Központ december 3, 2012 Belföld

Szabadnapot kapnak az egyetemisták

Szabadnapot adnak december 10-ére, hétfőre az egyetemistáknak, hogy részt vehessenek az előző napi parlamenti választáson – jelentette be szombaton Victor Ponta miniszterelnök.

 

A december 9-i parlamenti választásokon, az egyéni választókerületes rendszerben mindenki ott adhatja le voksát, ahol a választási névjegyzékben szerepel: ez alól csak a külföldön tartózkodó állampolgárok képeznek kivételt. Ezért a más városokban tanuló egyetemistáknak haza kell utazniuk, ha élni akarnak választási jogukkal.


A miniszterelnöktől egy – a kormány nyílt napján részt vevő – egyetemi hallgató kérte, hogy legyen szabadnap a választás utáni hétfő. A miniszterelnök nem sokkal később bejelentette, hogy konzultált az oktatási tárca vezetőjével, aki beleegyezett a javaslatba.

“Azt szeretnénk, hogy minél többen szavazzanak, mert minden voks fontos” – tette hozzá Victor Ponta.

A fiatalember arra is rákérdezett, hogy a hazautazáshoz ingyenes vonatjegyeket is kapnak-e az egyetemisták: erre a kormányfő annyit mondott, hogy “megpróbálják elintézni”.

A egyetemisták szervezeteinek országos szövetsége (ANOSR) néhány napja hivatalos átiratban figyelmeztette a kormányt, hogy a román törvények éppen azokat korlátozzák választójoguk gyakorlásában, akik hosszú távon leginkább érdekeltek az ország jövőjének alakulásában. A szövetség ezért hivatalosan is kérte: biztosítsanak ingyenességet december 7. és 10. között a közszállítási járműveken, és adjanak szabadnapot december 10-én az egyetemistáknak.

forrás: manna.ro/mti

 

Ennyien olvasták: 196

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.