msv
Belföld

Szakszerű munka vagy kegyetlen fairtás?

Vásárhelyi tavasz:

Szakszerű munka vagy kegyetlen fairtás?

msv

Már biztos, hogy az idei Vásárhelyi Napok hangosabb rendezvényeit a Sportcsarnok melletti Ligetben tartják, az erre irányuló karbantartási munkálatok javában folynak. A terv szerint 31 fát vágnának ki, lombemeléseket végeznének, piskótaköveket helyeznének el, és padokat helyeznének ki a parkba. Ott jártunkkor szomorú kép fogadott: fatemetőhöz hasonlított a helyszín. A helyi környezetvédő civil szervezetek is szkeptikusak, szakszerűtlennek tartják a munkálatokat. Mindezekről Csegzi Sándort, a polgármester tanácsadóját és Szakács László ökológust, a Rhododendron Környezetvédő Egyesült vezetőjét kérdeztük.


„Már régóta tervezzük a városnapi rendezvényeknek a Várból, illetve a főtérről való elköltöztetését, és mivel a Lovardát nem sikerült megszereznünk, a Ligetet választottuk az esemény helyszínéül. Optimális terület, hisz a Sportcsarnok megfelel a vásárok megrendezésére, a szabad téren kiállításokat szervezhetünk, a stadion pedig tökéletes hely a színpadok felállítására. Úgy gondolom, a főtér a vendéglátás és a kulturális rendezvények színtere kell legyen, nem beszélve arról, hogy az ottani események jelentősen akadályozták a városi forgalmat” – mondta el Csegzi Sándor.

A tanácsadó azt is leszögezte, hogy a több éven át elhanyagolt stadion végre a város tulajdonába került, így elvégezhetik a felújításokat. „31 fát vágnánk ki, amely a meglévő 150-160-ból talán soknak tűnhet, de ezek beteg fák, ugyanakkor a zöldövezet rendezéséért felelős szakbizottság – amelynek városi tanácsosokon és civileken kívül, biológusok, szakemberek is tagjai – megvizsgálta ezeket, sőt, Borbély László, volt környezetvédelmi miniszter is kiszállt a helyszínre, és rábólintott a fakivágásokra. A Liget mindig a város büszkesége volt, remélem, visszanyerheti egykori a hangulatát, és helyét a marosvásárhelyiek szívében” – tette hozzá.


Kinek van igaza?

Szakács László ökológus viszont kétségbe vonja a fák kivágásának és metszésének indokoltságát, sőt, szerinte terv nélkül, hűbelebalázs módjára fogtak neki a karbantartásnak. „Először is le kell szögezni: valóban szükséges volt a zöldövezet-gondozási munkálatok elvégzése, ám nem ilyen módon! Az illetékeseknek fel kellett volna mérniük pontosan, mennyi helyre lesz majd szükségük a városnapok megszervezésekor – hova szeretnének majd sátrakat felhúzni, a városnapi létesítményeket elhelyezni – és azon, előre megfontolt terv szerint dolgozni. A kivágott fák között valóban voltak öreg fák, ám a helyszínre érkezve láttam, hogy több olyan fát is kivágtak, amelyek elpusztítása nem volt megalapozott. Ugyanakkor a fametszésekből teljességgel hiányzik a szakszerűség, hisz a fák egészséges alsó ágait vágták le, és a száraz ágakat otthagyták. Mellesleg az is zavaró, hogy a munkálatoknak korábban fogtak neki, mint ahogy a favágási bizottság – amely ezeket a munkálatokat jóváhagyja – döntött volna az ügyben” – hívta fel a figyelmünket az ökológus.

                     

                     Facsonkok a Ligetben

Csegzi a városháza illetékeseit ért vádakra azt felelte, hogy nem szívesen menne bele ebbe a vitába, mert elismert szakemberek foglalkoznak a város zöldövezetének rendezésével. „Mindig vannak elégedetlenkedők, ez a civil világ velejárója. Az a vád pedig, hogy korábban fogtak volna neki a karbantartási munkálatoknak, mint ahogyan a bizottság döntést hozott volna, nem állja a helyét, mert tavaly novembertől zajlanak a tárgyalások, egyeztetések, előkészületi munkák ezt illetően” – szögezte le a volt alpolgármester.


Megszakadt a párbeszéd a civilek és az önkormányzat között

Tudni kell, hogy a 83/2010-es határozat szerint a civilek csak konzultatív szereppel vehetnek részt  a város zöldövezet-rendezésére vonatkozó gyűléseken. „Korábban teljes jogú tagok voltunk, de eltávolítottak minket. Azóta javasoltuk, hogy újra szavazókként kerüljünk be a bizottságba, de nem tudok róla, hogy egyáltalán napirendre tűzték volna ezt. Sajnos a korábbi gyűlések is úgy zajlottak, hogy a bizottság döntött, mi meg utólag elmondhattuk a véleményünket. Amikor megalapozott hatástanulmányokat, esetleg helyszíni vizsgálatot javasoltunk, mondvacsinált okokra hivatkozva elutasították azt. Így megszakadt köztünk a párbeszéd” – mondta el Szakács.


„Díszként tekintenek  a zöldövezetre”

Szakács elmondása szerint a legnagyobb hibája a marosvásárhelyi városrendezésnek, hogy csupán díszként tekintenek a zöldövezetre, az ökológia és biológiai szerepét nem veszik figyelembe.

„A zöldövezet rendeltetése a városban elsősorban az, hogy az ökológiai szerepét el tudja látni: csökkentse a város szennyezettségét, visszatartsa a port, feljavítsa a mikroklímát, nyáron hűvösebb levegőt biztosítson, madaraknak élőhelyet adjon, és csupán e szerepek után következik az esztétikai funkciójuk. Ha az „illetékesek” kontár metszésekkel állandóan csorbítják a fákat, akkor azok nem tudják a feladatukat ellátni. Nem mellesleg ez egy ördögi kör: a hozzá nem értésből kifolyólag gyakran metszik a fák lombját, emiatt a fa tönkremegy, és akkor erre hivatkozva ki is vágják azt” – hívta fel a figyelmünket a szakértő.

Hozzátette: meglepő, hogy bár a zöldövezet-rendezéssel megbízott szakosztály tagjai között vannak szekértők, az elvégzett munka, az eredmény egyáltalán nem vall hozzáértésről, nem tükrözi az ökológiai szerep szem előtt tartását.


Preventíve nem lehet fákat kivágni

A Liget mellett több vásárhelyi utcát – Arató, Tudor Vladimirescu, Budai Nagy Antal – lombköbméterektől fosztanak meg, útjavításra hivatkozva, ám a városháza állítása szerint ültetni is fognak majd csemetéket. „Néhány utca esetében a favágás indoklása sem állja meg a helyét, hisz feltételes esetekre hivatkoznak: akadályozhatják a forgalmat, veszélyeztethetik a járdákat, stb. Ezek aberrált elképzelések, hisz a parkoló autók sokkal inkább hátráltatják a forgalmat” – mondta el Szakács.

                   

                   Arató utca – Idén már nem fognak zöldülni

Meg nem erősített információk szerint az Arató utcában azért vágják ki a fákat, mert az ott lévők különböző fajtájúak, ennek következtében eltérő időközönként hullatják leveleiket, emiatt az önkormányzatnak több pénzt kell az utca takarítására fordítania. A szándék szerint helyükre azonos fajtájú fákat ültetnek majd.

Az ökológus felhívta a figyelmünket arra is, hogy az új fák ültetésének ígérete nem megnyugtató, mert a korábbi tapasztalatok alapján virgácsszerű csemetéket ültetnek, amelyek elhalnak, hisz a szabvány szerint legalább 8 cm átmérőjűnek kell lennie a csemetének, hogy városi környezetben megmaradjon. „Marosvásárhelyen az a tendencia uralkodik, hogy esztelenül vágnak, és csak néha ültetnek. Ez egyrészt költséges megoldás, másrészt nem fenntartható és nem környezetbarát elképzelés. Fontos, hogy egyes területen legyenek régi, megnőtt fák, az újonnan ültetettek mellett, hogy amíg a csemeték megnőnek, addig a lombköbméterek tudják végezni ökológiai feladatukat. A legfőbb környezetvédelmi elv, hogy menteni, konzerválni kell, és az esetleges hiányokat pótolni, nem pedig esztelenül legózni a város fáival és zöldövezetével. Ez a szemlélet hiányzik a zöldövezet-rendezéssel foglalkozók hozzáállásából” – foglalta össze a Rhododendron vezetője.


Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.