Központ
2020. december 01. kedd, Elza

SZNT: a székely zászló kitűzéséhez nincs szükség önkormányzati határozatra

Központ április 15, 2013 Belföld

SZNT: a székely zászló kitűzéséhez nincs szükség önkormányzati határozatra

Valótlan Frunda György véleménye, mely szerint a hivatalos épületekre csak akkor szabad kitűzni Székelyföld zászlaját, ha előzetesen erről határozatot hoz az illetékes önkormányzat – olvasható az SZNT közleményében. E szerint „a nyilvánvalóan valótlan álláspont azon a hamis jogértelmezésen alapszik, hogy csak az megengedett, amit valamilyen jogszabály kifejezetten engedélyez. 

 

Ezzel szemben egy jogállamban mindent szabad, amit valamilyen jogszabály nem tilt” – áll a dokumentumban. Az SZNT megjegyzi: ennek szellemében tűzték ki Makfalva önkormányzati képviselői a polgármesteri hivatal épületére a székely zászlót, ami a polgármester feljelentése ellenére máig is ott lobog, minekutána az ügyészség megállapította, hogy egy történelmi közösség jelképe és kitűzése nem sért törvényt. 

Az SZNT ugyanakkor emlékeztet, hogy a Hargita megyében „futószalagon” zajló kihallgatásokra azért kerül sor, mert a megyei önkormányzat hozott egy szerencsétlen határozatot, amit a táblabíróság érvénytelenített. Ezen ítélet félremagyarázása adott lehetőséget egy rosszindulatú maroshévízi magánszemélynek, hogy megtegye azt a feljelentést, amelynek nyomán most számos intézmény-vezetőt zaklatnak a hatóságok. 

Az SZNT álláspontja továbbra is az, hogy a zászló kitűzése semmilyen hatályos törvényt nem sért. A hatósági zaklatásokra pedig a legjobb válasz az, hogy minél több intézményre és magánházra kikerül a zászló – zárul a dokumentum.

(közlemény)

 

Ennyien olvasták: 363

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.