Központ
2020. június 04. csütörtök, Bulcsú

Tanügyi szakszervezetek: sürgősen változtatni kell az oktatáspolitikán

Központ július 8, 2013 Belföld

Tanügyi szakszervezetek: sürgősen változtatni kell az oktatáspolitikán

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek (FSLI) szerint annak ellenére, hogy 55%-os az érettségi átmenési arány, a diplomák közül számos „mérgezett”. A sikeresen érettségizők egy része munkanélküli lesz, míg a sikeresen vizsgázók közül sokan látszat-képzettek lesznek az egyetem után – olvasható a FSLI közleményében. 

A dokumentum szerint az iskola már nem motiválja a tanulókat, mivel az általa kínált képzési programok nem alkalmazkodnak a munkaerő-piaci valósághoz, és sok végzősnek nehézségbe kerül, hogy munkahelyet találjon az érettségi után. A szakszervezetek úgy vélik: a következő időszakban újra kellene gondolni a képzési programokat és a vizsgarendszereket. A FSLI hangsúlyozza, a felmérésekkor ne azt nézzék, hogy mit magolt be a diák, hanem az elsajátított ismeretek gyakorlatba ültetési képességét teszteljék. 

További javaslatok között szerepel az oktatásügy depolitizálása, azaz az iskolaigazgatókat az oktatási egységek válasszák, ne a „politikai pártok”, továbbá az egyetemekre való írásbeli és szóbeli vizsga visszavezetése, és olyan bérezési rendszer kidolgozása, amely motiválóan hat a pedagógusokra. A FSLI azt kéri, hogy 2014-től a GDP 6%-át fordítsák oktatásra, míg kutatásfejlesztésre a GDP 1%-át szánják.

Forrás: medaiafax

 

Ennyien olvasták: 544

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.