Központ
2020. június 03. szerda, Klotild, Cecília

Tíz év börtönre ítélték Dan Voiculescut

Központ augusztus 8, 2014 Belföld

Tíz év börtönre ítélték Dan Voiculescut

Jogerősen tíz év letöltendő börtönbüntetésre ítélte pénteken a bukaresti táblabíróság Dan Voiculescut, a román kormánypárti Konzervatív Párt (PC) alapítóját, aki kiterjedt médiabirodalommal és sikeres vállalkozásokkal rendelkezik.

   

 

Az ítéletet pénteken hirdették ki, hat évvel a befolyásos politikus elleni korrupciós per kezdete után. Első fokon tavaly szeptemberben öt év szabadságvesztésre ítélték. A másodfokú tárgyaláson a vádhatóság kétszer nagyobb büntetést kért, amely a legsúlyosabb volt a kiszabható szankciók közül.

A bíróság abban találta vétkesnek Voiculescut, hogy a piaci árnál 75-ször alacsonyabb áron, törvénytelenül vásárolta meg egy mezőgazdasági kutatóállomás Bukarest melletti, 3,5 hektárnyi telkét, és ezzel 60 millió euróval megkárosította az államot.

A vádhatóság pénzmosással vádolta a politikust, aki törvénytelen privatizáció nyomán került az értékes telek birtokába úgy, hogy mintegy 100 ezer eurót fizetett a jóval alulértékelt ingatlanért. A politikus később ezen a telken építtette meg több cégének a székhelyét, amelyeket most a bíróság elkobzott az okozott kár megtérítése érdekében.
A bíróság ítélete szerint Voiculescu öt évig nem választható politikai tisztségekre, őt és lányait – akik időközben átvették édesapjuktól a cégeket – jelentős kártérítés kifizetésére kötelezte.

A perben több állami hivatalnokot is börtönbüntetésre ítéltek, akik részt vettek a törvénytelen privatizációban. Az elítéltek között van Sorin Pantis volt távközlési miniszter, akire hét év szabadságvesztést róttak.  
Voiculescuról azt gyanították, tekintélyes vagyonát közvetlenül a rendszerváltozás után úgy alapozta meg, hogy átjátszotta magának a román kommunista titkosszolgálat, a Securitate egyik külkereskedelmi vállalatának vagyonát. Ezt a vádat senki nem tudta bizonyítani, végül Voiculescuról azt állapította meg a bíróság, hogy 1989 előtt együttműködött a volt kommunista titkosrendőrséggel.
Ennek ellenére politikai karriert is befutott. Pártja önállóan nem meghatározó szereplője a román belpolitikának, de Voiculescu sikeres és befolyásos médiabirodalmának köszönhetően a PC  rendszerint kormányközeli pozícióba került az elmúlt években. A konzervatívok jelenleg is a román kormánykoalíció tagjai.

Általában a szociáldemokratákkal szövetkezve kerültek hatalomra, de jobbközép irányzatú kormányokban is helyet kaptak, például a liberális Calin Popescu Tariceanu volt miniszterelnök kabinetjében. A választásokon azonban rendszerint a jelenleg kormányzó Szociáldemokrata Párttal (PSD) együtt vettek részt, és a velük kötött szövetségnek köszönhetően kerültek be a parlamentbe. Voiculescu korábban a román szenátus alelnöki tisztségét is betöltötte.

A PC alapítója meghatározó szerepet játszott Traian Basescu román államelnök 2007-es és 2012-es felfüggesztésében, de az idén megszűnt Szociálliberális Szövetség (USL) 2011-es létrehozásában is, amely azzal a céllal alakult, hogy váltsa le Basescut.

forrás: MTI

 

Ennyien olvasták: 358

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.